Puheenaihe

Asunnottomien asumispalvelu vaarassa loppua – "Säästämme kaupungille selvää rahaa"

TUKI Toimintamme on vaakalaudalla, kertovat Alku ry:n pyörittäjät.

Jouko Lindevall ja Satu Hopeavirta Alku ry:n Pakilan-talon edessä. – Tarkoituksemme on pysyä omavaraisena, suoranaista rahaa emme kerjää, he sanovat

Päivi Tuovinen

Asumispalvelua asunnottomille tarjoavan Alku ry:n toiminta on vaarassa. Alku on noin 30 vuotta toiminut voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka tarkoituksena on tarjota mahdollisimman edullinen asumismuoto asunnottomalle.

– Helsingin kaupunki irtisanoi ostopalvelusopimuksemme viime vuoden kesäkuussa. Huonoin puoli on se, että kaupunki ei myöskään ohjaa meille asukkaita, vaikka asuntojono on järkyttävän pitkä, sanoo Jouko Lindevall.

Alku ry:n toiminnan aloitti Lindevallin isä. Yhdistyksen toinen toimija on Lindevallin sisar Satu Hopeavirta. He ovat myös ainoat työntekijät.

Yhdistyksellä on käytössään kolme asumisyksikköä, jotka ovat omakotitaloja. Ne on aikoinaan saatu Helsingin kiinteistöviraston kautta.

Pääpaikka on Pakilassa, kaksi muuta Siltamäessä ja Malmilla. Tilaa on noin 35 asukkaalle ja vapaita paikkoja on tällä hetkellä 15.

Asukkaat ovat pääasiassa miehiä, mutta asumista tarjotaan myös pariskunnille. Asukkaista työssäkäyviä on noin neljännes.

– Muokkaamme huoneistoja asukkaiden tarpeiden mukaan. Periaate on soluasuminen opiskelija-asuntojen tyyliin. Parempi se on kuin teltta tai rappukäytävä.

Lindevallin mukaan heidän toimintansa on mahdollisesti kaupungin halvin tapa asuttaa. He laskuttivat aikanaan kaupungilta asukkaista vain heidän majoittumisöiltään.

– Emme edes halunneet, että meille maksettaisiin kiinteää 35 asukkaan kuukausitakuuta, koska se on toimintaperiaatteitamme vastaan. Se olisi tuntunut huijaukselta.

– Emme edes halua ottaa vastaan rahaa. Lahjoituksina saamme muun muassa huonekaluja, astioita, kodintekstiilejä ja vaatteita. Meille kelpaa hyvin myös käytetty, Lindevall sanoo.

Noin 350 euroa kuussa kattaa vuokran ja esimerkiksi saunan ja pesutuvan käytön. Pienituloinen saa mahdollisesti asumis- tai toimeentulotukea. On myöskin niitä, jotka maksavat asumisensa itse.

– Meillä on muun muassa hoito- ja rakennusalan ammattilaisia. Emme kysele luottotietoja, emmekä peri takuuvuokria. Riittää, kun asukkaalla on kahden viikon tai kuukauden maksu aloittaessaan. Siitäkin voidaan tiukan paikan tullen neuvotella.

Alku ry ei mainosta toimintaansa.

– Meille riittäisi, että saisimme asuinpaikat täyteen, jotta raha riittäisi talojen välttämättömiin ylläpitokustannuksiin sekä palkkoihin.

– Emme ole hakeneet rahallisia avustuksia, mutta käytännön apu on tervetullutta. Kunnostamme taloja omin voimin.

Lindevall toteaa, että yhdistys säästää rahaa kaupungille, mutta jonkin tason yhteistyö olisi tarpeen.

– Vaarana on, että jos asukkaiden määrä vielä laskee, toimintamme ylläpito on mahdottomuus, Lindevall toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu