Puheenaihe

"Jos vanhempi tulee neuvolaan puhelin kädessä, siihen puututaan" – Älylaitteet herättävät myös huolta

ÄLYLAITTEET Neuvoloissa kiinnitetään huomiota vuorovaikutuksen tärkeyteen. Helsingin Uutisten haastattelemien asiantuntijoiden mukaan aikuisten sometus ei kuitenkaan näy lasten puhumaan oppimisessa.

Puheterapeuteista on pulaa. Kirsi Hornberg opastaa Elma Hauniaa, Samu Virtasta ja Marko Leskistä R-kirjaimen harjoituksessa Vantaalla. Ryhmä kokoontuu yhteensä viisi kertaa.

Marika Lumme

Vanhempien älylaitteiden käyttö otetaan puheeksi pikkulasten neuvolakäynneillä Helsingissä.

Älylaitteet ja niiden käyttö ovat olleet vanhempien kanssa käytävällä keskustelulistalla jo joitakin vuosia. Näin sanoo neuvola- ja perhetyön päällikkö Sonja Mattila sosiaali- ja terveysvirastosta.

– Se on asia, josta keskustellaan ja joka otetaan meidän työssämme huomioon.

Mattilan mukaan neuvoloissa huoli vanhempien älylaitteiden käytöstä on viime vuosina lisääntynyt. Laitteet vievät vanhempien huomiota pois lapsesta.

– Se alkoi näkyä jo ehkä viitisen vuotta sitten. Jos vanhemmat tulevat neuvolakäynnille puhelin kädessä ja katse suunnattuna laitteeseen, niin huomautamme ystävällisesti, että keskitytään nyt kuitenkin tähän käyntiin.

Älylaitteiksi muuttuneilla kännyköillä on puhumisen ja viestien lähettämisen lisäksi paljon muutakin merkitystä, mikä lisää laitteilla vietettyä aikaa. Kännyköillä luetaan uutisia, sometetaan ja hoidetaan muun muassa pankkiasioita.

– Tämä on ilmiö, joka on tullut yhteiskunnassamme jäädäkseen.

Neuvoloissa ollaan huolissaan vanhempien älylaitteiden käytöstä, vahvistaa myös lännen neuvoloiden osastonhoitaja Aulikki Komi.

Terveydenhoitajat koulutetaan Helsingissä kiinnittämään huomiota varhaiseen vuorovaikutukseen.

– Pidämme sitä erittäin tärkeänä asiana. Kiinnitämme huomiota, miten lapsi kohdataan ja esimerkiksi siirretäänkö katse puhuessa lapseen päin.

Varhaisen vuorovaikutuksen merkitys korostuu Komin mukaan erityisesti tänä päivänä, kun älylaitteet nielaisevat suuren osan vanhempien lapselle antamasta huomiosta.

– Kyllä se korostuu näinä aikoina. Some on ajan ilmiö, mutta pitää huomioida muutkin.

Puheterapeuteista on pulaa

Puheterapeuteista on kova pula. Asiakasmäärät ovat kasvaneet, koska puheen kehityksen ongelmiin voidaan puuttua aiempaa aikaisemmin.

Lasten puheterapian tutkimus- ja arviokäynnille ajan saa Helsingissä yleensä noin kuukauden päähän. Jatkokäynnit saattavat venyä.

Helsingissä puheterapiassa oli viime vuonna noin 4 900 lasta. Maahanmuuttajataustaisten osuus asiakaskäynneistä oli 40–50 prosenttia.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan noin 20 prosentilla lapsista on kielen kehityksen hitautta tai lievää poikkeamaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu