Kansanedustaja ihmettelee Guggenheim-esityksen koukeroita – "Veronmaksajat takaavat 33 miljoonan lainan, koska yksityistä rahaa ei olekaan tarpeeksi"

Arkkitehtitomisto Moreau Kusunokin suunnitelma Art in the City. Kymmenestä osasta koostuva museorakennus nousisi Etelärantaan.

Guggenheim Helsinki

Kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Wille Rydmanin (kok.) mielestä Guggenheim-museon rahoitukseen liittyy paljon epäselvää.

Rydmanin Facebookiin kirjoittaman analyysin päähuomio on, että veronmaksajille jäisi takausvastuu 35,5 miljoonan euron lainasta, jonka ottaisi Guggenheim Helsingin Tukisäätiö.

Kaupunki kertoi tiedotteessaan, että tukisäätiö on kerännyt yksityistä rahoitusta 66,4 miljoonaa euroa.

Tästä summasta 20 vuoden sopimuskaudella 33 miljoonaa euroa olisi säätiön lainaa ja 18,4 miljoonaa yksityisten rahoittamia lisenssimaksuja ajan mittaan. Vain 15 miljoonaa olisi suoria rahalahjoituksia kahdelta säätiöltä.

Guggenheim-työryhmän esityksessä sanotaan, että lainan lyhennyksestä ja koroista vastaisi tukisäätiö. Kaupunki antaisi täytetakauksen.

Rydman huomauttaa, että kaupunki tosiasiassa takaa lainan.

Tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti kiistää, että kaupunki ja veronmaksajat voisivat joutua vastuuseen lainanmaksusta.

– Esityksen mukaan lainan takaisinmaksusta vastaa Tukisäätiö, Lahti tähdentää Guggenheim Helsingin Facebook-sivuilla antamassaan vastauksessa.

– Tämä on myös kirjattu kaupungin ja Tukisäätiön väliseen sopimusluonnokseen, hän lisää.

Helsingin takausta Lahti perustelee sillä, että sen myötä laina saadaan edullisin ehdoin.

Verkkolehti Uudessa Suomessa Lahti muistuttaa myös, että lainan yhtenä vakuutena on museorakennus.

Rydman ihmettelee turvautumista lainaan eikä löydä muuta selitystä kuin että sen verran yksityistä rahoitusta edelleen puuttuu.

– Keitä ovat ne yksityiset, jotka suostuvat rahoittamaan 18,4 miljoonan euron lisenssimaksun 20 vuoden aikana, hän tivaa.

Erikoinen piirre Rydmanin mielestä on myös se, että Guggenheim-tukisäätiön lainan takaisinmaksu toteutettaisiin niin, että tukisäätiö lyhentää lainaa vuosittain maksamalla 1,65 miljoonaa euroa vuokraa.

– Käytännössä siis tukisäätiö ei maksaisi lainkaan vuokraa kaupungille, Rydman hämmästelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Jukka Hämäläinen kuva
Jukka Hämäläinen