Puheenaihe

Helsinki selvittää maksutonta varhaiskasvatusta – helsinkiläisille iso etu päiväkotimaksuissa

PÄIVÄHOITO Mikäli Helsinki siirtyy maksuttomaan varhaiskasvatuksiin, helsinkiläisperheillä on jatkossa selvästi alemmat päivähoitomaksut kuin muissa kunnissa asuvilla.

Helsingissä halutaan yhä suurempi osa lapsista varhaiskasvatuksen piiriin jo 3-vuotiaasta alkaen. - Kyse on arvovalinnasta, painottaa vihreiden Emma Kari.

Marjaana Varmavuori / arkisto

Helsinki on päättänyt budjettipäätöksen yhteydessä selvittää mahdollisuudet siirtyä maksuttomaan varhaiskasvatukseen Helsingissä.

Varhaiskasvatusta on päivässä 4 tuntia, joten helsinkiläisperheet maksaisivat jatkossa vain 4 tunnin hoidosta, mikäli lapsi on päivittäin kahdeksan tuntia päiväkodissa.

Tarkoituksena on tuoda entistä useampi lapsi varhaiskasvatuksen piiriin jo 3-vuotiaasta.

Varhaiskasvatuslaitakunnan puheenjohtajan Emma Karin (vihr.) mukaan maksuttomuuuten ei siirryttäisi kertarysäyksellä, vaan vaiheittain ulottamalla maksuttomuus ensin 5-vuotiaisiin lapsiin, jolloin kasvaviin lapsimääriin voitaisiin varautua.

Helsinki on jo aiemmin päättänyt olla ottamatta käyttöön hallituksen mahdollistamia ryhmäkokojen suurennuksia sekä päivähoito-oikeuden rajaamista työttömien ja kotivanhempien lapsilta. Varhaiskasvatuksen muuttaminen ilmaiseksi Helsingissä veisi pääkaupunkia entisestään toiseen suuntaan verrattuna muuhun maahan.

Kari kertoo tiedotteessaan, että joka toisessa Euroopan maassa yli 3-vuotiaiden varhaiskasvatus on maksutonta.

Sosiaalisessa mediassa on jo ihmetelty, miten muutos rahoitettaisiin. Esimerkiksi tälle vuodelle Helsingin varhaislautakunta hakee ylitysoikeutta menoihin, jotka ovat 388 miljoonaa euroa, kun varattu määräraha oli 385 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 lopussa kaupungin omissa päiväkodeissa ennustetaan olevan 308 lasta enemmän kuin talousarviossa suunniteltiin.

Lopullinen päätös varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta tehdään ensi kesänä seuraavan valtuustokauden strategian yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Maksuton päivähoito yli 3-vuotiaille? – näin paljon se maksaisi kunnille23.8.2016 16.26
Kasvisruoalle kohtuuhyvä aloitus – Näin vegaanilapset syövät Helsingin päiväkodeissa31.10.2016 18.32
Pienituloisten päivähoitomaksut alenevat – näin hintoja aiotaan laskea20.10.2016 16.11
Varhaiskasvatuslautakunta esittää lisämaksuja vain rikkaimmille – "Nyt neljäsosa kuuluu ylimpään maksuluokkaan"9.2.2016 20.48
Jopa 10 000 ihmistä marssii tänään Helsingissä varhaiskasvatussäästöjä vastaan10.6.2015 14.33
Nyt se on varmaa: Päivähoitomaksujen korotukset perutaan 1.9.2016 20.12
Soten yllätysseuraus: Kouluja ja päiväkoteja pakko sulkea? – "Päättäjät eivät ymmärrä näitä laskelmia"24.5.2016 05.55
Näin kalliiksi vegaaniruoka tulisi päiväkodeissa2.4.2015 13.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu