Puheenaihe

Eutanasia-aloite kerää nimiä hurjaa tahtia – nimekkäät vaikuttajat asialla

Kuvituskuva

ESM-arkisto

Pitkän linjan poliitikot Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Osmo Soininvaara ja Ilkka Taipale laittoivat maanantaina vireille Eutanasia-aloitteen hyvän kuoleman puolesta.

Maanantaiaamuna allekirjoituksia oli runsaat 3 000. Ruokatunnin alkaessa kannatusilmoituksia oli jo 5352.

Aloitteen alullepanijat ehdottavat, että eduskunta ryhtyy lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa.

Kreikankielinen sana "eu" merkitsee "hyvää" ja "thánatos" on "kuolema". Eutanasia on siis suomeksi "hyvä kuolema".

Eutanasialaki tarvitaan lisäämään elämän loppuajan vaihtoehto niille kanssaihmisillemme, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään palliatiivisesta hoidosta.

Lain säätämisen ohella on tärkeää huolehtia siitä, että kunnat ja/tai sairaanhoitopiirit velvoitetaan järjestämään adekvaattia – asianmukaista ja korkeatasoista palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa ja että niitä on saatavilla kattavasti koko Suomessa, todetaan aloitteessa.

Jos muu hoito ei riitä lieventämään kuolevan ihmisen kärsimyksiä, esitämme aloitteessa eutanasian sallimista Suomessa seuraavien kriteereiden täyttyessä:

– Potilaalla on sietämättömiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä oireita, kipuja ja kärsimyksiä, joita ei voida hyvänkään saatto- tai palliatiivisen hoidon avulla ja lääketieteen keinoin olennaisesti lievittää.

– Potilas sairastaa parantumatonta kuolemaan johtavaa tautia ja kuolema toteutuu lähitulevaisuudessa ilman eutanasiaakin. Potilaan tilan on oltava lääketieteellisesti arvioiden toivoton, ilman toivoa paranemisesta.

– Potilas on oikeustoimikelpoinen, täysi-ikäinen ja kognitiivisesti kompetentti.

– Lääkäri on informoinut potilasta tämän tilanteesta, ennusteesta sekä käytettävissä olevista hoitovaihtoehdoista.

Kukaan ei saa eikä voi tehdä eutanasiapäätöstä kenenkään muun puolesta.

 

Pitäisikö Suomessa sallia eutanasia?

Kyllä
88% (369 ääntä)
Ei
12% (50 ääntä)
Ääniä yhteensä: 419

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu