Itäkeskuksessa asuu salaperäinen taistelulajien mestari – taisteli ympäri Kiinaa ja koulutti diktaattorin henkivartijoita

Lü Baochun opettamassa oppilastaan, Baji ry:n lajivastaava Paavo Hietasta.

Päivi Tuovinen

On vuosi 1999. Kiinalainen seisoo Zimbabwessa katsomassa nuorta afrikkalaista miestä, joka haastaa häntä tappeluun.

Mies kohottaa nyrkkinsä ja huitaisee. Ennen kuin iskijä huomaakaan, hänet on kaadettu maahaan. Mies nousee ja huitaisee kiinalaista Baochunia uudestaan. Sama toistuu toisen, kolmannen ja neljännen kerran.

Viimeisen kerran jälkeen nujerrettu mies pyytää kiinalaista opettajakseen.

Nujerrettu mies on maan pitkäaikaisen valtiaan Robert Mugaben veljenpoika. Lü puolestaan on Lü Baochun. Kiinalaisten taistelulajien mestari, joka tätä nykyä asuu Itäkeskuksessa.

Palataanpa alkuun.

Nuorena Lü Baochun asui perheensä kanssa Pekingin lähistöllä. Jo 6-vuotiaana pieni Lü osoitti kiinnostusta ja kyvykkyyttä taistelulajeihin. Pian hänen isänsä veikin hänet tunnetun Taiji-mestarin oppiin.

Poika ei kuitenkaan kokenut lajia omakseen.

– Olin silloin nuori, enkä ymmärtänyt Taijin luonnetta. Se on hyvin rauhallista ja hidastempoista. Sitten näin lähistöllä poikia hyppimässä, huitomassa ja potkimassa. Sanoin isälleni, että tuota minä haluan tehdä.

"Tuo" oli laji nimeltä Baji. Baochun kuvailee länsimaissa vähemmän tunnettua kamppailumuotoa kovaksi.

– Siinä missä Taiji on pehmeää ja sisäisen voiman osoitusta, Baji taas on fyysistä, kovaa ja vahvaa voimaa.

Baochun pääsi Baji-mestarin oppiin ja vietti siellä yli 20 vuotta. Hän oppi omalta mestariltaan lähes kaiken mitä osaa lajista.

Eräänä päivänä mestari kehotti nuorta miestä testaamaan itseään.

– Hän sanoi: jotta voit tietää kuinka hyvä oikeasti olet, sinun tulee testata itseäsi eri vastustajien kanssa. Seuraavat vuodet matkustin ympäri Kiinaa ja ottelin useiden taistelijoiden kanssa. Sain aina vastustajaltani uuden nimen oteltuamme ja lähdin kohtaamaan hänet, mies muistelee.

Baochun alkoi myös 26-vuotiaana opettaa Bajia ja menestyi Kiinan paikallisissa mestaruuskisoissa.

Tosin hän ei pidä seremoniaotteluista. Haastattelun kuvaa varten hän vaati paljon ylipuhumista, ennen kuin suostui laittamaan seremonia-asunsa päälle.

– En tykkää käyttää tällaisia. Miten näissä voi taistella kunnolla? Tämä on vain näytöstä varten. Itse treenaan verkkareissa ja lenkkareissa, mies murisee.

Ei kestänyt kauaa, kun Lün nimi alkoi olla tunnettu. Vuosien varrella hänestä tuli mestari muun muassa bajiquanissa, Chen ja Yang Taijissa, Xingyissa, Baguassa ja Gigongissa. Baochunin oppiin haluttiin jo ulkomailta saakka.

Tuli kuitenkin aika, kun lahjakas mies halusi uusia haasteita. Tästä pääsemme tarinan alkuun. Zimbabween ja Mugaben veljenpoikaan.

– Ottelumme jälkeen olin Zimbabwessa muutaman kuukauden ja koulutin häntä sekä muita.

Osa koulutettavista oli diktaattorin henkivartijoita. Pian Baochunille tarjottiinkin mahdollisuutta päästä Mugaben henkivartiokaartin viralliseksi kouluttajaksi.

Hän ei suostunut, koska hänen suomalaiset ystävänsä neuvoivat sitä vastaan.

– Olin aiemmin käynyt Helsingin yliopiston pyynnöstä luennoimassa taistelulajeista. Luennot olivat niin suosittuja, että minut pyydettiin uudestaan. Toisella visiitilläni olimme autossa, kun puhelin soi ja sain tarjouksen. Kerroin siitä suomalaisille.

– He totesivat Zimbabwen olevan epävakaa paikka. Olisin varmasti rikas, jos kaikki menisi hyvin. Mutta jos ei menisi, en pääsisi sieltä pois.

Suomalaiset ihastuivat Baochunin oppeihin niin paljon, että halusivat tästä itselleen opettajan. Mies suostui.

Tuolloin hän päätti myös, että Suomi olisi hyvä paikka asua.

– Kun tulin tänne ensimmäisen kerran huomasin, että luonto oli ihan samanlaista kuin lapsuudenkodissani Pekingin lähellä! mies hymyilee kaataessaan teetä asunnossaan Itäkeskuksessa.

– Ja ilma on niin puhdasta. Toisin kuin Kiinassa nykyään. Ennen pystyin näkemään kotini ikkunasta läheiset vuoret. Nykyään on hyvä, jos näen läheisen kerrostalon seinän kaikelta sumulta, mies toteaa.

Nyt 16 vuotta Suomessa asuneella mestarilla on jo liuta suomalaisia opetuslapsia. Hän kehuu suomalaista luonteenlaatua kamppailulajeihin sopivaksi.

– Kun suomalainen kiinnostuu jostain, hän harjoittelee kovaa. Suomalaisilla elämä on tasapainossa. On työ, on perhe, on vapaa-aika, jolloin harjoitella.

Toisin on nykyajan Kiinassa, jossa Baochunin kaltaisten mestarien määrä on yhä vähenemään päin.

– Kiinan avautumisen jälkeen nuoret ovat pitkälti menneet töihin ansaitsemaan rahaa heti aikuistuttuaan. Rikastumisesta on tullut monelle itsetarkoitus, eikä harjoitteluun panosteta enää niin paljon.

– Ennen ketju on ollut sellainen, että mestari opettaa oppilasta, jonka jälkeen oppilas siirtää mestarina taitonsa uudelle oppilaalle. Näin taito kulkee sukupolvelta toiselle. Se ketju vaikuttaa olevan katkeamassa.

Pieni haikeus vaihtuu kuitenkin pian iloisuuteen, kun Baochun haluaa näyttää "salaisen" harjoittelupaikkansa. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, aito kiinalainen mestari hioo taitojaan keskellä metsää sijaitsevalla kallioalueella Itäkeskuksessa.

– Pikkupojat tulevat välillä katsomaan, kun harjoittelen. Kerran eräs vanha rouva oli ulkoiluttamassa koiraansa ja yllätti minut. Hän juoksi pakoon, Baochun nauraa.

Entä kuinka usein tänä vuonna 60 vuotta täyttänyt mestari vielä harjoittelee?

– Joka päivä. Aina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Toni Tervo kuva
Toni Tervo