Puheenaihe

Irakilainen pizzayrittäjä sai karkotuspäätöksen – "Pääministerikin puhui, että näin voi toimia"

Rikam Akram näyttää kännykältään kuvaa ajalta, jolloin hän alle täysi-ikäisenä oli mukana peshmerga-taistelijoiden joukossa. Nyt perheellinen mies, jonka sukulaiset ovat Suomessa, ollaan passittamassa takaisin Irakin Kurdustaniin.

Juha Perämäki

Koskenkylän ostarilla Loviisassa on lauantaina mielenosoitus karkotuspäätöksen saaneen paikallisen pizzeriayrittäjän tueksi.

– Haluamme pitää perheen täällä. On täysin käsittämätöntä, että vanhojen rikkeiden takia itsensä työllistävä ja perheensä elättävä isä karkotetaan, perheen ystävä kirjoittaa.

Kosken kebab-pizzerian yrittäjä, syntyperältään irakilainen Rikan Akram sai äskettäin Maahanmuuttovirasto Migrin karkotuspäätöksen ja kahden vuoden maahantulokiellon.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Uusimaa-lehti.

Liki yhdeksän vuotta Suomessa asunut mies ja hänen avopuolisonsa Titta Kataja ovat järkyttyneitä. Perheessä on yksivuotias tytär ja keväällä syntyy vauva.

Karkotuspäätöstä seurasi, että hänen avovaimonsa Titta Kataja kirjoitti pariskunnan tyttären nimissä vetoomuksen "Antakaa isäni jäädä Suomeen". Adressit.com-verkkopalvelusta löytyvän adressin allekirjoitti 1 600 ihmistä jo parissa vuorokaudessa.

Yrittäjäpari näkee kaksi vaihtoehtoa: joko perheenisä lähtee vapaaehtoisesti yksin tai perheensä kanssa, tai he valittavat päätöksestä ja toivovat valitusprosessin kestävän ikuisesti.

Suomeen 19-vuotiaana äitinsä luo päässyt Rikan sanoo, ettei hän halua omien lapsiensa jäävän isättömäksi.

Maahanmuuttoviraston Kainuun turvapaikkayksikössä tehty päätös on perusteltu vuosien takaisilla ehdolliseen tuomioon johtaneilla rikoksilla, joiden vuoksi viranomainen katsoo pizzakuskin olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Pizzeriayrittäjä on hurjastellut kaksi ylinopeussakkoa kuskatessaan ruokaa asiakkaille. Yhdellä kerralla vartija näki miehellä puukon.

– En uhannut sillä mitenkään, eikä kukaan muu sitä nähnyt.

Rikan Akram haluaa kertoa avoimesti rikoksistaan. Muuten hän ei enää haluaisi niitä muistella, mutta karkotuspäätös ja maahantulokielto perustuvat noihin jo sovitettuihin rikoksiin.

Pienen tytön isällä on hätä.

– Tulin 19-vuotiaana tänne, en osannut kieltä eikä ollut kaveria ohjaamassa oikeaan suuntaan. Ulkomaalaisella ei ole varaa tehdä minkäänlaisia virheitä tässä maassa, hän sanoo.

Pahoinpitelyistä kaksi on seurausta parikymppisen nuoren miehen toilailuista humalassa ravintolassa. Pakolaiselle haastettiin riitaa. Muut rikokset, pahoinpitely, kotirauhan rikkominen ja lähestymiskiellot, liittyvät 2012 huonosti päättyneeseen seurusteluun porvoolaisen naisen kanssa.

– Meillä oli yhteinen koti. Kun palasin veljeni häistä Irakista tapasin toisen miehen sängystäni hänen kanssaan. Hän oli muuttanut tietämättäni osoitteeni pois sieltä, Rikan Akram kertoo.

Viimeisin lähestymiskielto oli hänen mukaansa silkka vahinko: Rikan oli matkalla Titan luokse ja etsi parkkipaikkaa. Samalle alueelle osunut eksä soitti heti poliisit.

Maahanmuuttovirasto nojaa päätöksensä myös epäilyihin, että Rikan Akram olisi auttanut lokakuussa 2015 Euroopan läpi kävelleen ja junalla Ruotsiin asti tulleen siskonsa neljän lapsen kera Ruotsista laivalla Suomeen.

Migrin mukaan se on laittoman maahantulon järjestämistä.

Pyhtäällä asuva sisar lapsineen sai viime viikolla turvapaikkahakemukseensa kielteisen päätöksen.

– Pääministerikin puhui silloin, että sukulaisensa saa hakea tänne, että tervetuloa, Rikan Akram toteaa.

Rikan Akram haluaa jäädä huolehtimaan perheestään Suomeen.

– Minulla on ymmärtävä puoliso, pieni vauva ja toinen lapsi tulossa. Elätän itseni ja perheeni, kädet ovat täynnä työtä oman yrityksen parissa. Eivätkö ne riitä kertomaan, että mennyt on taakse jäänyttä?

Pariskunnan mukaan Migrin päätös merkitsee myös yhteisen haaveen, pizzerian myymistä. Myös syntymätön lapsi jää käytännössä isättömäksi.

– Miten lapset voisivat nähdä isäänsä kahteen vuoteen, kun hän ei edes saa tulla Euroopan alueelle? Titta Kataja ihmettelee viranomaisen julmuutta.

Maahanmuuttoviraston mukaan karkotus ja kielto eivät estä perheen yhteydenpitoa.

Odottava äiti sanoo, ettei hän jaksa yksin vastata yksin lapsista ja pyörittää yritystä. Toinen vaihtoehto on, että koko perhe poistuu Schengen-alueelta.

– Että aloitettaisiin koko elämä alusta ja eläisimme jatkuvan pelon vallassa.

Titta Kataja kertoo kysyneensä päätöksen tekijältä, että mitä sitten jos hänelle ja lapsille tapahtuu jotain? Viranomaisen mukaan hänen, suomalaisen, tekemiset eivät Maahanmuuttovirastolle kuulu.

Karkotuksen valitusaika on 30 vuorokautta alkaen viime viikon torstaista.

Rikan Akram

Rikan Akramin ja Titta Katajan yrittäjäperheessä on yksivuotias lapsi ja toinen syntyy keväällä. Pariskunta on ollut 2013 lähtien Kosken kebab-pizzerian yrittäjiä.

Akram saapui veljensä kanssa Suomeen äitinsä luokse 2008 Irakin Kurdustanista Arbilin kaupungista. Hän on asunut Suomessa jo lähes yhdeksän vuotta, kotiutunut ja puhuu sujuvaa suomea. Lähes kaikki sukulaiset asuvat Suomessa, kolme veljeä asuu Irakissa.

Akramilla ei ole voimassa olevaa passia, ei myöskään Irakin passia. Irakin viranomaisten päätöksen mukaan hän ei myöskään voi saada Irakin passia id-tietojen puuttumisen vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Irakilaisäiti ja lapsi karkotetaan Suomesta – Yle: Kohuttu perhe ei saanut valituslupaa 25.10.2016 09.55
Liki 70 prosenttia käännytyspäätöksistä pysynyt oikeudessa – Yle: "Valituksia tehdään herkästi"7.9.2016 08.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu