Paikalliset

Rankka talvi iski loven kivijalkakauppojen kassaan

Kova pakkanen ja lumen tukkimat kadut verottivat kivijalkakauppojen asiakasmääriä Helsingin keskustassa. Helsingin Yrittäjät ry vaatii, että lumityöt tehdään jatkossa paremmin. Asiakkaiden pitää päästä liikkeisiin myös talvella.

Marketta Karjalainen

Kun huonoon taloussuhdanteeseen yhdistyivät lumimyräkät, tukkoiset kadut ja paukkupakkaset, monen pienen liikkeen myynti lähes pysähtyi viime vuoden lopulla.

Vaikean talven jälkeen kivijalkakauppojen tilanne on nyt kohenemassa.

– Viime vuosi oli hiljainen eikä joulumyyntiä ollut monella pikkukaupalla ollenkaan. Viisitoista kuukautta meni huonosti, mutta tammikuussa tuli käänne parempaan. Ovi alkoi taas käydä ja nyt on jo aika vilkasta, vaikkei muutos vielä kassavirrassa näykään, arvioi elokuva-antikvariaattia pitävä Jorma Palkeinen.

Suhdanteiden kääntymisen lisäksi Palkeinen laskee käänteen johtuvan tiivistyneestä yhteistyöstä. Helsingin keskustan kivijalkaliikkeet perustivat viime vuonna yhteisen Cityshops.fi -verkkosivuston, jossa esittelevät tuotteitaan ja käyvät pian myös verkkokauppaa.

 

Viisitoista kuukautta meni huonosti.”

– Meitä on nyt vähän yli neljäsataa yritystä. Yritämme saada ketjuliikkeiden edut esimerkiksi tavarantoimituksissa, vakuutuksissa, rahoituksessa ja tilitoimistopalveluissa, Palkeinen kertoi.

Cityshops-yrittäjät edustavat yhteensä 153 toimialaa, mutta ongelmat ovat Palkeisen havaintojen mukaan hyvin samanlaisia.

– Yhdessä voimme toimia näkyvämmin ja meillä on isompi äänivoima. Ajamme kivijalkakauppojen etua, esimerkiksi nyt vastustamme Korkeavuorenkadulle suunniteltua raitiotielinjaa, Palkeinen kertoi.

Taistelua asiakasmäärien romahtamista vastaan käydään myös kaupunginosien yrittäjäyhdistyksissä. Esimerkiksi Krunikan kivijalkayrittäjät yhdistivät voimansa jo vuonna 2006. Yhdistyksen mukaan yhteistyö on tuonut lisää asiakkaita.

Kruununhaassa on talojen kivijaloissa ollut perinteisesti paljon pieniä liikkeitä. Vielä 1970-luvulla lähes joka korttelista löytyi sekä siirtomaatavarakauppa että maitokauppa, mutta 1980-luvulta lähtien pikkuliikkeet alkoivat vähentyä rajusti. Nyt Kruununhaassa on toistasataa erilaista pientä kivijalkaliikettä, joiden toimialat vaihtelevat elintarvikkeista käsityöläisiin.

Designkortteliyhdistys puolestaan on koonnut yhteen Punavuoren seudun parisataa designyritystä. Yhdistyksellä on nettisivut ja se järjestää tapahtumia, tempauksia ja koulutusta.

Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Pentti Rantala moittii tämäntalvista katujen huoltoa.

Heikko katujen kunnossapito aiheutti Rantalan mukaan kohtuuttomia vaikeuksia pienten yritysten toiminnalle, kun asiakkaat eivät päässeet liikkeisiin.

Keskustan pikkukauppojen säilyttäminen on Helsingin Yrittäjien mukaan olennaisen tärkeää kaupungin viihtyisyyden ja elinvoimaisuuden kannalta. Myös kuluttajat ovat heränneet kampanjoimaan kivijalkakauppojen puolesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu