Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Houkuttaako lintulauta rottia? Ammattilainen kertoo vinkit talviruokintaan

Lintuja kannattaa ruokkia puuhun ripustettavalla laudalla.

Sirpa Repo

Oikealla tavalla toteutettu lintujen talviruokinta ei hyödytä rottia. Mikäli lintuja ruokitaan pääsääntöisesti roikkuvista ruokinta-automaateista, rotat eivät niihin pääse käsiksi, arvioi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristöasiantuntija Raimo Pakarinen.

– Varsinaisia rottainvaasioita ei linturuokinnan takia ole Helsingissä ollut, mutta kyllähän rotat löytävät kaiken maahan pudonneen. Helsingissä on harrastettu jonkin verran lokkien ja varislintujen ruokkimista puistoissa tavalla, jossa leipäpaloja on heitelty kassista maahan. Sellainen menee usein suoraan rottien hyväksi, Pakarinen sanoo.

Puihin ripustettavia talipalloja ja ruokinta-automaatteja rotta ei samalla tavalla pysty hyödyntämään. Vaikka niistäkin putoaisi siemeniä maahan, haitta on silti Pakarisen mukaan vähäinen.

Ympäristökeskuksen mukaan yksittäisiä rottahavaintoja ei yleensä pidetä sellaisena terveyshaittana, joka aiheuttaisi toimenpiteitä.

Mikäli rottia on niin paljon, että niiden johdosta voi aiheutua terveyshaittaa, voi kunnan terveydensuojeluviranomainen määrätä tarpeellisista toimenpiteistä vahinkoeläinten hävittämiseksi.

Ympäristökeskus ei tee myrkytyksiä eikä neuvo myrkytyksen suorittamisessa. Rotan ja muiden tuhoeläinten hävittäminen kuuluu kiinteistönomistajan vastuulle, ja häneen kannattaakin olla ensin yhteydessä.

Mikäli rottia esiintyy, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan ulkotiloissa rottien torjuntaan saa käyttää myrkkyjä vain rakennusten välittömässä läheisyydessä. Myrkkyvalmisteet ovat myrkyllisiä myös ihmisille, erityisesti lapsille, sekä muille nisäkkäille ja linnuille. Myrkytys voi tapahtua paitsi suun kautta myös hengitysteitse tai ihon kautta.

Rottaongelman ennaltaehkäisyssä tärkeää onkin huolehtia siisteydestä, hävittää ravinnonlähteet ja estää rottien pääsy rakennuksiin. Rottien torjunta loukuilla on haastavaa, koska rotta on epäluuloinen ja eikä mene helposti loukkuun.

Ruokitko lintuja talvella?

Kyllä
71% (128 ääntä)
En
29% (53 ääntä)
Ääniä yhteensä: 181

Lisää aiheesta: 

Nyt on lintuvaroitus voimassa – Kuva: Joutsen hyytyi Ympyrätalon eteen8.11.2016 14.32
Lykkääkö lämpö lintujen muuttoa? – "Kalenteri ratkaisee", sanoo asiantuntija12.9.2016 10.55

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu