Liikenne

Pasilan asema puretaan ensi kesänä – väliaikainen asema 2,5 vuodeksi

RAKENTAMINEN Mullistukset Pasilassa jatkuvat. Väliaikainen juna-asema otetaan käyttöön maaliskuussa.

Väliaikaisen aseman asemasilta näkyy jo vanhan asemarakennuksen edessä. Väliaikainen asema on käytössä 2,5 vuotta ja liittyy Triplan rakentamiseen.

Johanna Erjonsalo

Keski-Pasilan mittava uudistuminen etenee Pasilan aseman purkamisella ja alueen liikennejärjestelyjen muutoksilla.

Väliaikainen rautatieasema otetaan käyttöön maaliskuussa ja se palvelee matkustajia syksyyn 2019 saakka, jolloin uusi Pasilan asema, Triplan kauppakeskus ja pysäköintilaitos valmistuvat.

Pasilan nykyinen asema suljetaan ensi kesäkuussa ja sen purku aloitetaan: asema puretaan hallin lattiatasoa myöten. Uudesta asemasta tulee osa Keski-Pasilan keskukseksi rakennettavaa Triplaa.

Väliaikainen asema toteutetaan siltarakenteena: asemasilta kulkee raiteiden päällä, siirtymäsilta vie Ratapihantien yli Itä-Pasilan puolelle ja yhdyssiltaa pitkin kuljetaan siirtymäsillalta Opastinsillalle. Asemasillan itäpäässä on kolmikerroksinen väliaikainen asemarakennus, jossa on lämpimiä odotustiloja sekä kaksi liiketilaa.

Noin 10 metriä leveältä asemasillalta on hissit ja portaat jokaiselle laiturille. Siirtymäsilta Ratapihantien yli Veturitorille on noin viiden metrin levyinen ja sen itäpäädystä on kulku katutasoon portaita pitkin tai hissillä.

Liukuportaita ei väliaikaiselle asemalle tule, koska ne ovat kallis ja hankala ratkaisu toteuttaa.

Aseman saattoliikenne on Veturitorilla, samoin kuin 130 pyöräpysäköintipaikkaa.

Osa väliaikaisen aseman siltarakenteesta on jo paikallaan. Loppuvuoden aikana rakennetaan Ratapihantien ylittävä siirtymäsilta sekä Opastinsillalle vievä yhdyssilta. Niiden perustustyöt vaikuttavat jonkin verran liikenteeseen. Ajoyhteys Veturiparkkiin säilyy entisellään.

Pasilan asema on Suomen toiseksi vilkkain asema, jolla pysähtyvät kaikki junat lukuun ottamatta Pietarin-liikenteen junia. Väliaikaisella asemalla on R-kioski, Subway-ravintola, wc-tilat ja VR:n ja HSL:n lippuautomaatit. Asemalla on myös aikataulunäytöt ja kuulutusjärjestelmä. Matkatavaroiden säilytystä tai pankkiautomaattia väliaikaisasemalla ei ole.

Väliaikaisen aseman aikana käytössä on edelleen aseman pohjoinen alikulku, jossa on aikataulunäytöt ja HSL:n lippuautomaatti. Pohjoinen alikulku on sopivin reitti esimerkiksi Messukeskukseen ja Hartwall-areenalle suuntaaville.

Keski-Pasilan uudistushankkeesta löytyy tietoa verkosta www.uusipasila.fi.

Lue myös: Joukkoliikenne on Pasilassa etusijalla  – näin Helsinki vastaa liikennejärjestelyjä haukkuville pyöräilijöille 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Helsinki saa pian huikean ruoka- ja ravintolakeskittymän – Pinta-alaa yli kolme jalkapallokenttää27.10.2016 09.26
Pasilan tornitaloista suunnittelukilpailu – samalla etsitään ostajaa ja toteuttajaa4.10.2016 12.44
"Joukkoliikenne on etusijalla" – näin Helsinki vastaa Pasilan liikennejärjestelyjä haukkuville pyöräilijöille21.9.2016 13.33
"Posketonta ja vaarallista" – Pyöräilijät valtaavat protestina ajoradan Pasilassa 20.9.2016 14.34
Muista tämä maanantaina – kevyen liikenteen reitit muuttuvat Pasilassa18.9.2016 08.40
Pasilan Triplaan tulee Prisma, K-supermarket ja kauppahalli17.12.2015 10.33
Yllätys: Pasilaan ei ehkä nousekaan 40-kerroksista taloa9.4.2015 15.19
Miljardiluokan rakennushanke varmistui Keski-Pasilaan29.1.2014 17.10
Kadunvaltaajat katkaisivat ajoradan ruuhka-aikaan Pasilassa – protesti pakottaa autoilijat muille reiteille22.9.2016 16.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Luetuimmat

Uusimmat