Puheenaihe

Kohu nousi päiväkotilapsen aamupalasta: Lakia ehkä rikottu – yksi kaupunki muutti jo käytäntöä

Vantaalla osapäiväisessä hoidossa olevat lapset saavat lounaan.

Arkisto/Sirkku Aalto

Kuntapalveluiden asiantuntija Simo Pokki arvioi, että Vantaa ei toimi lainmukaisesti jättäessään lapsen ilman aamupalaa päiväkodissa.

– Jos lapset ovat samanaikaisesti päivähoidossa, ei ole mahdollista evätä jotain palvelun osaa. Maksulla ei ole tämän kanssa mitään tekemistä, sillä maksun yhteydessä otetaan kantaa vain aikaan, ei sisältöön, Pokki sanoo.

Vantaan käytäntö ei saa kannatusta myöskään opetus- ja kulttuuriministeriössä.

– Jos lapsi on varhaiskasvatuksessa silloin kun ruokaa tarjotaan, pitäisi ruokailuun voida osallistua kaikkien niiden lasten, jotka ovat paikalla, kommentoi neuvotteleva virkamies Tarja Kahiluoto opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Kaupunkilehti Vantaan Sanomat kertoi eilen tapauksesta, jossa vantaalainen äiti harmistui kun osapäiväisessä hoidossa oleva lapsi joutui katsomaan aamupalahetkeä vierestä. Uutinen nousi pian valtakunnalliseksi puheenaiheeksi.

Lahden kaupunki muutti varhaiskasvatuksessa osa-aikahoidossa olevien lasten ateriakäytäntöjä eilen. Jatkossa myös neljä tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa oleville lapsille tarjotaan lounaan lisäksi joko aamu- tai välipala.

Muutoksen taustana on juuri opetus- ja kulttuuriministeriön linjaus, jonka perusteella lapselle kuuluu hoitopäivän aikana kaikki ne ateriat, joiden aikana hän on paikalla, esimerkiksi aamupala, lounas ja välipala.

Pokki muistuttaa lakiin vedoten, että varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle on järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto, jollei muun kuin päiväkodissa tai perhepäivähoidossa annetun varhaiskasvatuksen luonteesta muuta johdu.

Lain asetusten mukaan ruokailu on oltava tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu. Päivähoitopalvelut on kunnassa järjestettävä niin, että lasten hoidon ja kasvatuksen tarve eri ikäryhmissä tulee tasapuolisesti ja paikallisten olojen edellyttämällä tavalla turvatuksi.

– Mikäli aamupalan tarjoaminen halutaan välttää, tulee osapäiväisen hoidon alkaa kello 8.30, Pokki sanoo.

Pokin mukaan näyttää siltä, että eri kunnissa linjaukset päiväkotien ateriakäytännöistä vaihtelevat.

Lue Vantaan Sanomien alkuperäinen juttu tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kaupunki vei aamupalan päiväkotilapselta –Äiti: "Lapseni katsoi vierestä kun muut söivät"15.11.2016 10.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu