Taksi tai bussi alle, hinta 249 e/kk – Helsinki ehti ensimmäisenä koko maailmassa

Helsinki on mukana ensimmäisenä kaupunkina koko maailmassa Mobility as a Service -liikkumispalveluissa. Palvelut mahdollistavat jatkossa muun muassa taksien käyttämisen kiinteään kuukausihintaan.

Marjaana Varmavuori / Arkisto

Helsingissä tehtiin viime tiistaina kaupunkiliikkumisen historiaa, kun Helsingin Seudun Liikenteen hallitus hyväksyi ehdot joukkoliikenteen tarjoamisesta MaaS- eli Mobility as a Service -liikkumispalveluissa.

Sopimusmalli tekee HSL:stä maailman ensimmäisen pääkaupunkiseudun joukkoliikennetoimijan, joka tarjoaa asiakkailleen MaaS-palveluita. Suomalainen kasvuyritys MaaS Global allekirjoitti yhteistyösopimuksen HSL:n kanssa viime perjantaina.

MaaS Globalin Whim-liikkumissovelluksella voi nyt käyttää niin joukkoliikennettä kuin taksia ja vuokra-autoja 249 euron kuukausihintaan. Lokakuussa Helsingin seudulla julkaistu Whim on saatavilla tällä hetkellä rajoitetulle testiryhmälle, sillä palveluun tuodaan loppuvuoden aikana useita uusia ominaisuuksia.

Loppuvuodesta kuukausitilauksen rinnalle tulee muun muassa pay as you go -malli, jolla Whimiä pääsee kokeilemaan myös sitoumuksetta.

– HSL:n ja MaaS Globalin välille on solmittu HSL:n ensimmäinen pilottisopimus matkaketjuyhteistyöstä kaupallisen toimijan kanssa. Seuraamme mielenkiinnolla sitä, millaisia asiakkaita uudet liikkumisen palvelupaketit houkuttelevat, kertoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

– Toivottavasti uudet palvelut tavoittavat erityisesti niitä autoilijoita, joita pelkkä joukkoliikenne ei ole onnistunut houkuttelemaan pois ratin takaa. Kokemusten pohjalta tulemme mahdollisesti laajentamaan matkaketjuyhteistyötä myös muiden liikkumispalveluita tarjoavien yritysten kanssa.

MaaS Global -yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Sampo Hietanen tunnetaan kansainvälisesti koko MaaS-konseptin isänä. Konseptin perusajatus on, että kaiken päivittäiseen liikkumiseen tarvittavan saa helposti yhdestä paikasta.

– Tavoitteemme on toteuttaa ihmisten unelma vapaasta liikkumisesta, Hietanen sanoo.

– HSL:n ennakkoluuloton ja rohkea avaus vahvistaa Helsingin ja Suomen asemaa liikkumispalvelujen edelläkävijänä. HSL toimii hienona esimerkkinä kansainvälisille liikennetoimijoille.

Hietasen mukaan yhteisenä tavoitteena on tarjota nykyisille autonomistajille uusia vaihtoehtoja, joiden avulla joukkoliikennettä ja erilaisia autopalveluita voi yhdistellä käyttäjän omien tarpeiden mukaan.

MaaS Global ja Whim ovat olleet kansainvälisen huomion kohteena jo pitkään. Viimeisimpiä esimerkkejä ovat artikkelit johtavissa globaaleissa medioissa kuten The Economistissa ja New York Timesissa sekä Smart City -palkinnot Helsingissä ja Ruotsissa.

Whimin kaltaista kuukausimalliin perustuvaa liikkumispalvelua ei löydy vielä mistään muualta maailmasta.

Lue myös: 249 e/kk - tämän kaiken liikkumispaketti sisältää

 

 

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen