Puheenaihe

Kulttuurijohtaja palasi Suomeen ja ällistyi: "Ei Guggenheim ole mikään messias, vaan täynnä vedätystä"

Helsinkiin rakennettavaksi suunniteltu taidemuseo Guggenheim saa osakseen tiukkaa kritiikkiä Leena-Maija Rossilta, joka on vastikään palannut Suomeen New Yorkin kulttuuri-instituutin johdosta.

Guggenheim Helsinki

New Yorkin kulttuuri-instituutin johtajana toiminut Leena-Maija Rossi on palannut takaisin Suomeen. Ensi töikseen hän ottaa Facebook-päivityksessään tiukasti kantaa taidemuseo Guggenheimin tuloon Helsinkiin.

– Olen vastikään palannut viiden vuoden jälkeen New Yorkista Helsinkiin ja suorastaan hämmentynyt kaupungin kulttuuritarjonnasta. Tämä ei todellakaan ole nuokkuva kaupunki, kaikkea muuta, Rossi ihmettelee.

Rossin mukaan myös Helsingin museot toimivat kansainvälisesti ja gallerioissa on tarjolla kiinnostavaa taidetta jatkuvalla syötöllä. Sen sijaan Guggenheim-hanketta hän suomii kovalla kädellä.

– Pidän harmillisena sitä miten Guggenheimin asian ajajien perustelut on monella taholla nielaistu sellaisenaan. Ei Guggenheim ole mikään messias, joka pelastaisi nuokkuvan kaupungin ja toisi tänne kauankaivatun kulttuurin, Rossi korostaa.

Hänen mukaansa Guggenheimiin uppoaa valtavasti rahaa, jota voisi käyttää jo olemassaolevan kentän vahvistamiseen. Hän osoittaa sanansa valtuutettu Laura Kolbelle (kesk.).

– Olet valtuutettuna tietoinen esimerkiksi HAMin hankintamäärärahoihin kohdistuneista valtavista leikkauksista. Kaupunkilaisena näkisin Guggenheim-riskisijoitusta mieluummin, että HAMin rahat moninkertaistettaisiin, taiteilijoille jaettaisiin enemmän apurahoja ja taiteilijavetoisia gallerioita vahvistettaisiin, Rossi ehdottaa.

Guggenheim-laskelmat eivät Rossia vakuuta, eikä hän voi ymmärtää, miten taloutta paremmin tuntevat eivät niistä hälyty.

– Suomeksi sanottuna niissä on edelleen vahva vedätyksen maku. Lisäksi museon sisältösuunnitelma on lähestulkoon täysin hämärän peitossa. Kävijämäärät ja etenkin pääsylipputulot vaikuttavat todella yläkanttiin arvioiduilta. Tämän lisäksi Guggenheim on instituutiona ikävästi ryvettynyt toisaalla franchise-bisneksessään, eli Abu Dhabissa, Rossi sivaltaa.

Rossin mielestä on paikallaan, että Guggenheim tuo yksityisen amerikkalaisen tahon ominaisuudessa Helsinkiin museon yksityisellä koti- ja ulkomaisella rahoituksella.

– Veronmaksajille sen tuottaminen ei mielestäni kuulu, Rossi muistuttaa.

Omien sanojensa mukaan G-kriittisenä hän ei millään muotoa edusta antiamerikanismia tai impivaaralaisuutta.

– Olen asunut USAssa yhteensä lähes seitsemän vuotta ja niinpä olen sikäläisen kulttuurin läpitunkema, ja amerikkalainen keskustelu on oman tutkimustyöni kannalta aivan olennaista.

– Lisäksi olen sitä mieltä, että suomalainen kulttuuri on lähtökohtaisesti sekä kansainvälistä että lokaalia. Sitä lokaalia moni tänne tuleva turistikin tulee etsimään. Guggenheimia New Yorkissa vuosikausia seuranneena en myöskään ole nähnyt toiminnassa merkittäviä uusia avauksia, Rossi tukistaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kaupunginhallitus kääntyi Guggenheimin kannalle niukasti äänin 8–7 – katso, ketkä äänestivät puolesta ja ketkä vastaan21.11.2016 17.53
Ratkaiseeko keskustalaisen ääni Guggenheimin etenemisen?21.11.2016 11.59
"Sama kuin ostaisi kaksi pizzaa ja kolme kaljaa" – kaupunginhallitus äänestää maanantaina Guggenheimista19.11.2016 14.15
Guggenheim-pomo vakuuttaa: "Laina ei kaadu Helsingille"9.11.2016 14.32
Kuka oli niin väärässä Guggenheimista – "Se oli siinä sitten"4.11.2016 06.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu