Puheenaihe

"Guggenheim tuo valtiolle 7 000 000 e/vuosi" – säätiöjohtaja muistuttaa jättisummasta

Taidemuseo Guggenheim toisi pelkkinä verotuloina valtiolle seitsemän miljoonaa euroa vuodessa, muistuttaa säätiöjohtaja Ari Lahti.

Moreau Kusunoki Architect / Guggenheim Helsinki

Guggenheim Helsinki -tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti ottaa kantaa myrskyisänä vellovaan kohuun Guggenheim-museon tuomista kuluista. Hän vastaa kaupunkitutkija ja poliitikko Kaarin Taipaleen (sd.) blogikirjoitukseen, joka julkaistiin Helsingin Uutisissa 19. marraskuuta.

Lahden mukaan Taipaleen blogi johtaa lukijaansa harhaan. Lahti muistuttaa, että tukisäätiön ja Helsingin kaupungin kiinteistöyhtiö on ottanut 35 miljoonan euron lainan – mutta sen takaisinmaksusta vastaa tukisäätiö, joka maksaa kiinteistöyhtiölle vuokraa 1,65 miljoonaa euroa vuodesssa.

– Tukisäätiö rahoittaisi vuokramaksut lahjoituksin sekä ottamalla museolipun hinnasta kolme euroa per kävijä. Valtionosuusjärjestelmän mukaista tukea ei käytettäisi lainan korkoihin eikä lyhennyksiin, Lahti tähdentää.

Lainaa varten Helsingin kaupunki antaisi Lahden mukaan omavelkaisen takauksen, jotta laina saadaan mahdollisimman edullisesti. Guggenheim Helsinki -tukisäätiö on sitoutunut kattamaan lainasta koituvat kulut ja lainanlyhennykset. 

Kokonaan yksityisellä rahalla katettava lisenssimaksu kattaa paitsi oikeuden käyttää Guggenheim-nimeä myös Guggenheim-säätiön kokoelmat, asiantuntija- ja tutkimuspalvelut sekä kansainvälisten viestintäkanavien käytön.

Nämä mahdollistaisivat Ari Lahden mukaan Suomessa kansainvälisen tason näyttelyitä useamman kerran vuodessa. 

– Lisenssimaksu on 18,4 miljoonaa euroa, ja se maksetaan 20 vuoden aikana. Tämän lisäksi Solomon R. Guggenheim -säätiölle maksetaan vuosittainen, kävijämäärään sidottu miljoonan euron suuruinen hallintomaksu. Laskennallisesti tukisäätiö maksaa Solomon R. Guggenheim -säätiölle noin 1,92 miljoonaa euroa vuodessa, Lahti ynnää.

Guggenheim-museo olisi Lahden arvion mukaan Helsingille ja koko Suomelle merkittävä sijoitus niin kulttuurin kuin matkailun näkökulmasta.

– Museo toisi Suomeen 1 220 työpaikkaa rakennusvaiheessa ja 400 museon toimintavaiheessa. Lisäksi museon on laskettu tuovan Helsinkiin 95 000 uutta tai vierailuaan pidentävää matkailijaa Suomesta tai ulkomailta, Lahti paljastaa.

Helsingin kaupungin laskelman mukaan Guggenheim Helsinki toisi valtiolle vuosittain verotuloina seitsemän miljoonaa euroa. Samalla museolle esitetty valtionosuusjärjestelmän mukainen tuki olisi enintään 1,3 miljoonaa euroa.

– Vuosittainen verohyöty on kieltämättä mittava. Valtionosuusjärjestelmän mukainen tuki kohdistuisi useiden muiden museoiden tavoin Guggenheim-museon kohdalla sen käyttötalouteen, ei lainan takaisinmaksuun, Lahti päättelee.

Museon noin 550 000 kävijän ennuste on Boston Consulting Groupin laskelmien mukaan varovainen ja Lahden mielestä on oletettavaa, että odotus voisi ylittyä.

– Bilbaon Guggenheim-museo rikkoo nyt kahdenkymmenen vuoden toiminnan jälkeen kävijäennätyksiään. Kävijämääräodotuksen ylityksistä tulevat ylimääräiset tulot olisi mahdollista sijoittaa esimerkiksi kokoelmarahoitukseen, Lahti kaavailee.

Lue tästä, miten Kaarin Taipale arvioi Guggenheim-projektin sujuvan.

 

Lisää aiheesta: 

Kulttuurijohtaja palasi Suomeen ja ällistyi: "Ei Guggenheim ole mikään messias, vaan täynnä vedätystä"22.11.2016 15.20
Kaupunginhallitus kääntyi Guggenheimin kannalle niukasti äänin 8–7 – katso, ketkä äänestivät puolesta ja ketkä vastaan21.11.2016 17.53
"Sama kuin ostaisi kaksi pizzaa ja kolme kaljaa" – kaupunginhallitus äänestää maanantaina Guggenheimista19.11.2016 14.15
Guggenheim-pomo vakuuttaa: "Laina ei kaadu Helsingille"9.11.2016 14.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu