Puheenaihe

Onko ikkunassasi natsilippu? Viranomainen: "Olet häirikkö!"

Thaimaalaisen ilotalon natsiaihein sisustus oli monelle viimeinen niitti. Talosta löytyy myös muun muassa kommunistihuone.

Wikipedia

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä pyytää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaa kieltämään natsilipun pitämisen esillä ikkunassa. Tapaus koskee opiskelija-asunnon ikkunassa pidettyä, ulospäin näkyvää lippua. Valtuutettu pitää toimintaa yhdenvertaisuuslain vastaisena häirintänä.

Pimiä kertoo tapauksesta, joissa henkilö on kiinnittänyt sekä natsi-Saksan hakaristilipun että Japanin keisarikunnan toisen maailmansodan aikaisen sotalipun vuokraamansa opiskelija-asunnon ikkunaan. 

Liput ovat Pimiän tietojen ja omien havaintojen mukaan olleet ikkunassa asunnon sisäpuolella selvästi nähtävillä jo yli 8 kuukautta. 

Vuokranantaja, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (HOAS) on pyytänyt vuokralaista poistamaan liput, mutta hän on kieltäytynyt.

– Liput ikkunaan ripustanut henkilö rikkoo yhdenvertaisuuslain häirinnän kieltoa, niin kauan kuin liput ovat ikkunassa nähtävillä vaikkakin liput ovat yksityisasunnossa, Pimiä muistuttaa.

Sekä Natsi-Saksassa että toisen maailmansodan aikaisessa Japanissa kyseenalaistettiin ja loukattiin valtion toimesta järjestelmällisesti tiettyihin ryhmiin kuuluvien yksilöiden ihmisarvoa, henkeä, terveyttä, yhdenvertaisuutta, koskemattomuutta ja vapautta.

– Häirintä syntyy siitä, että pitämällä natsilippua esillä julkisesti, luodaan vihamielinen ilmapiiri tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan. Olemme keskustelleet asiasta muun muassa juutalaisvähemmistöön kuuluvien kanssa ja he kokevat liput ikkunassa erittäin uhkaavana ja syvästi loukkaavana, Pimiä jatkaa.

Lippujen poistamisen vaatiminen tai niiden poistaminen tarvittaessa laillista pakkoa käyttäen ei loukkaa lippujen esillepanijan sananvapautta.

Sananvapaudella ei suojata vihapuhetta tai muita mielenilmaisuja jotka syvästi loukkaavat toisten henkilöiden ihmisarvoa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu