Valtava asemäärä Suomessa on pelkkä myytti – "Tätä lukua ei Erkki Tuomiojakaan halua uskoa"

Suomessa on väitetty olevan aseita suhteellisesti saman verran kuin Jemenissä tai Yhdysvalloissa. Blogin kirjoittaja todistaa tämän olevan vain myytti.

Marko Enberg

Erä- ja Metsästys ja kalastus -lehtien päätoimittaja Petri Korhonen nitistää tuoreessa blogissaan myytin suomalaisten hallussaan pitämien aseiden valtavasta määrästä. 

Korhosen mukaan etenkin Imatran kaltaisten ampumatragedioiden jälkeen mediassa nostetaan säännöllisesti esille "tieto", jonka mukaan Suomessa olisi aseita suurin piirtein saman verran kuin Jemenissä tai Yhdysvalloissa.

– Sama, kohta vuosikymmenen ikäinen virheellinen väite löytää tiensä usein kotimaisiinkin uutisiin. Olen parissakin aiemmassa työpaikassani joutunut kaivamaan toimittajakollegoille tilastofaktaa ja näyttämään jopa taskulaskimen avulla, miten netistä kaivettu Jemen-luku ei vain pidä paikkaansa, Korhonen muistuttaa.

– Kaikki eivät ole tätä faktaa halunneet uskoa, eivät edes Erkki Tuomiojan kaltaiset fiksut parlamentaarikotkaan – koska he ilmeisesti haluavat uskoa toisin. Ja onhan Jemen-väite hauska onelineri, absurdiudessaan mainio rinnastus.

Korhonen muistuttaa, että Suomessa on todellisuudessa kolmisenkymmentä asetta sataa ihmistä kohti. Luku on suurin piirtein normaalia eurooppalaista – metsästysharrastusta sallivien maiden – tasoa. 

– Hiukan Suomea enemmän aseita on muun muassa Ranskassa, Itävallassa, Saksassa, Islannissa ja Ruotsissa. Norjalaiset ovat vielä kovemmin aseistautunutta porukkaa, heillä on esimerkiksi yli 700 000 pistoolia ja revolveria – moninkertainen määrä Suomeen verrattuna, Korhonen laskee.

Yhdysvalloissa asemääräluku on 112, Jemenissä 54 ja Sveitsissä 45 asetta sataa asukasta kohti. Siitä Suomi on siis hyvin kaukana.

Petri Korhonen pitää Eräverkko-sivustolla omaa blogiaan nimimerkillä Aavikkokettu. Blogi käsittelee metsästyksen trendejä, välineitä sekä alaan etäisesti liittyviä tee-se-itse-kokeiluja.

 

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä