Helsinkiin avataan nyt uusia ravintoloita ennätystahtia – Helsingin Uutiset selvitti miksi

Bastardon avajaisia juhlittiin Kampin Korttelissa joulukuun alussa. Italialaisravintolan omistavat Patrik Lindström, Manu Torchio ja Lorenzo Dotson-Smith.

Kampin Kortteli

RAVINTOLAT Vaikeista ajoista selvinneet yritykset ovat nyt hyvässä vauhdissa ja avaavat yhä uusia toimipisteitä.

– Helsingin ruoka- ja juomakulttuuri on juuri nyt yksi maailman kiinnostavimmista ja siitä tulee olla ylpeä. Korttelin ansiosta nämä laadukkaiden palveluiden tarjoajat löytyvät nyt ensimmäistä kertaa samasta kaupunkitilasta, kehaisi kauppakeskusta hallinnoivan Barings Real Estate Advisersin Heli Vainio, kun Kampissa juhlittiin kerralla kymmenen uuden ravintolan avajaisia.

Avajaisjuhlia on tänä syksynä riittänyt ruuhkaksi saakka ja koko vuosi on ollut vilkas.

90 prosenttia avauksista on jo alalla toimivia."

Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategi Milla Visurin laskuri kivunnut jo kahteensataan, kun lasketaan yhteen tänä vuonna aloittaneet ja remontin tai omistajavaihdoksen jälkeen uudelleen avanneet ravintolat.

– Aika pitkään menisi, jos haluaisi käydä testaamassa kaikki, Visuri toteaa.

Keskustassa ravintoloita on yhä tiheämmässä ja ruokakulttuuri on alkanut kukoistaa myös lähiöissä.

– Entisiä kivijalkakauppojen tiloja on muutettu paljon ravintoloiksi Punavuoressa ja Kalliossa. Kun pitkäaikaiset vuokrasopimukset ovat päättyneet, tilaa on löytynyt luovuudelle ja uusille ravintoloille. Vaihtuvuus on kova. Osittain varmaan siksi, että määräaikaisissa luvissa on lievemmät ehdot, Visuri arvioi.

– Yksi syy tähän buumiin on, että Helsinki on täynnä nuoria ja rohkeita yrittäjiä ja Ravintolapäivän myötä keksityt pop upit ovat imeneet alalle uutta väkeä, Visuri toteaa.

– Ehkä tämä pohjoismaista ruokaa hehkuttava trendi on osaltaan luonut uskoa omaan tekemiseen ja tuonut rentoutta kokeilla uudenlaisia juttuja, Visuri arvelee.

Kampin Kortteliin kaksi uutta ravintolaa avannut Anders Westerholm selittää ennätysmäisen vilkasta ravintola-avausten vuotta sekä suhdanteilla että uudella toimintamallilla.

– Helsingin ravintolakentällä on nyt hyvä yhteenpuhaltamisen henki, autamme toisiamme esimerkiksi henkilökunnan hankkimisessa ja keskustelemme konsepteista.

Sillä on iso merkitys, että takana on nyt pari hyvää vuotta.

– 90 prosenttia tämän vuoden avauksista on jo alalla toimivia. Me on avattu taloudellisen ahdingon aikaan, selviydytty ja pystytty kasvamaan, mikä osoittaa että toimimme terveellä pohjalla.

Alkuvuodesta ihmeteltiin, riittääkö kaikille uusille ravintoloille asiakkaita – vuoden mittaan on huomattu että riittää.

Buumi ei hellitä Helsingissä lähiaikoina. Kauppakeskuksiin on tulossa pian kymmeniä uusia ravintoloita ja Jätkäsaaressa herätellään henkiin L3-makasiinia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva
Marketta Karjalainen