Puheenaihe

Huikea rahakokoelma ei ollutkaan aito – voidaan silti myydä pikkumuutoksen jälkeen

Turun seudulla on tutkittu laajaa rahakokoelmaa, jonka kolikoista monet ovat osoittautuneet väärennöksiksi. Kuolinpesän nykyinen omistaja ei halua myydä vääräksi tietämiään rahoja.

Rahakabinetti

Etelä-Suomen Median verkkosivuilla kerrottiin maanantaina mittavasta rahalöydöstä, joka on osoittautunut väärennökseksi. 

Turun seudulla on tullut esille kuolinpesä, jossa oli runsaasti 1800-luvun suomalaisia kolikoita. Joukossa oli esimerkiksi yhdeksän kappaletta 1 markan hopeakolikoita vuodelta 1870.

Jos nämä rahat olisivat olleet aitoja, ne olisivat mullistaneet numismatiikan maailmaa, sillä tällä hetkellä noista kolikoista on olemassa koko maailmassa vain kaksi aitoa kappaletta.

Rahakokoelma on nyt auralaisen Jaana Syldin hallussa. Syld haluaa oikaista julkisuuteen levinneet väärät tiedot asiasta. 

– Kyse on isäni rahakokoelmasta, joka on nyt kuolinpesän omistuksessa. Isä keräsi rahoja yli 40 vuotta ja hänen kuoltuaan vein rahat turkulaisen numismaatikon arvioitavaksi, Syld kertoo.

Rahat tutkittiin Turun Numismaattisessa seurassa kahden ihmisen työnä. Yhdistys arvoi ihmisten lähettämiä rahoja maksutta.

– Asiantuntija tutki rahoja kolme päivää ja kertoi, että joukossa oli paljon ilmeisesti Kiinassa tehtyjä väärennöksiä. Jos rahat olisivat olleet aitoja, niiden arvo olisi ollut ainakin 300 000 euroa. Koska tiesin ne väärennetyiksi, en ole edes ajatellut myyväni niitä aitoina.

Syldin mukaan väärennökset ovat vapaasti myytävissä, jos rahoihin tehdään pieni c-kirjain (copy), joka ilmaiseen rahan olevan epäaito. Merkintä tehdään kultasepällä.

Kyseisen rahakokoelman löytymisestä kerrottiin ensin Rahakabinetti-sivustolla.

Lisäys klo 12.33: Lisätty tieto, että rahat tutkittiin Turun Numismaattisessa seurassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu