Meilahden kartanon ja museon alueelle etsitään kehittäjää – Majoitus- ja hyvinvointipalveluja?

Kiinteistöviraston ilmakuvassa rajattuna hakualue. Julkinen rantareitti tulee säilyttää.

Helsingin kaupungin kiinteistövirasto

Meilahden taidemuseon ja kartanon alueelle haetaan rakennusten ostajaa ja alueen kehittäjää. Alue on kooltaan noin 3,3 hehtaaria.

Taidemuseo lopetti toimintansa Meilahdessa 2012 homeongelmien takia. Seitsemänkymmentälukulaisen rakennuksen saa tarvittaessa purkaa, mutta noin vuodelta 1800 oleva kartano sekä 1850-luvulla rakennettu tanssipaviljonki on kunnostettava.

Alueelle on mahdollista suunnitella pienimuotoista uudisrakentamista puistomaiseen ympäristöön. Esimerkkejä alueen uusiksi toiminnoiksi ovat esimerkiksi ravintolat, kahvilat, hotelli- ja hyvinvointipalvelut sekä sauna-, taide- ja kulttuuripalvelut. Rantaan voisi rakentaa uimarannan ja saunarakennuksia.

Parkkipaikoista on Seurasaaren liepeillä ja Meilahden huvila-alueella kova pula, mutta uusien toimintojenkin vaatimat pysäköintipaikat on järjestettävä niin, että ne sopivat arvokkaaseen miljööseen.

Yksityisasuntoja alueelle ei saa tehdä, eikä aluetta sulkea esimerkiksi aitaamalla.

Alueesta on tarkoitus järjestää tammikuussa ilmoittautumis- ja neuvottelumenettely, jolla etsitään hankkeesta kiinnostuneita tahoja neuvottelemaan kaupunkisuunnittelu- ja rakennusviraston kanssa.

Hakemusten perusteella tonttiosasto valitsee yhdessä muiden hallintokuntien kanssa neuvottelukumppanit, käy tarvittavat neuvottelut ja pyytää mahdollisia lisäselvityksiä ja -ehdotuksia. Niiden jälkeen tonttiosasto ja tilakeskus laativat hankkeen toteuttajan valitsemiseksi esityksen kiinteistölautakunnalle.

Pienimuotoista uudisrakentamista sallitaan."

Arviointikriteereinä ovat hakijan taloudelliset resurssit, aikaisempi kokemus vastaavasta liiketoiminnasta, liiketoimintasuunnitelman toteuttamiskelpoisuus ja suunnitelman kaupunkikuvalliset ominaisuudet. Tulosten pitäisi olla selvillä huhtikuussa 2017.

Alueelle laaditaan erillinen asemakaava saatujen kehittämisideoiden ja neuvottelujen tulosten pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Kaisa Paastela kuva
Kaisa Paastela