Rehtori arvostelee suomalaisopetusta IS:ssä: "Oppilailta ei voi vaatia juuri mitään"

Kuvituskuva.

Arkistokuva

Kansainvälisten tutkimusten mukaan suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulokset ovat selvästi heikentyneet. Aiemmin Suomi on pärjännyt vertailussa - esimerkiksi PISA-tutkimuksissa - erittäin hyvin, mutta viime vuosina suunta on ollut laskussa. Asia on herättänyt runsaasti keskustelua siitä, mitä asialle pitäisi tehdä jotta kurssi saadaan jälleen kääntymään ylöspäin.

Ilta-Sanomien haastattelema pitkän linjan opettaja ja rehtori Matti Sirkka ottaa kantaa keskusteluun arvostelemalla uutta opetussuunnitelmaa, joka hänen mielestään ainoastaan vauhdittaa alamäkeä.

Sirkka uskoo, että Opetusministeriö ja opetushallitus havahtuvat heikentyneisiin tuloksiin kolmen tai neljän vuoden päästä, mutta asiat voisi laittaa kerrallakin kuntoon. Sirkan mukaan ongelma on pohjimmiltaan se, ettei nykyajan nuorilta vaadita koulussa nykyistä enempää.

- Jo muutaman vuoden on puhuttu, että suomalainen opettaja onkin enemmän ohjaaja kuin opettaja. On jouduttu tilanteeseen, jossa oppilailta ei voi vaatia juuri mitään, koska jollekin voi tulla paha mieli. Kun ei voida vaatia, silloin ei osatakaan mitään, sanoo Sirkka Ilta-Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Joonas Alanne