Puheenaihe

Liikevaihto +2367 prosenttia – yrittäjä iski, kun "kaikki muut surkuttelivat"

Ilkka Lavaksen City Digital -konserni on kovassa kasvussa.

Sauvo Jylhä

Ilkka Lavaksen City Digital -konserni on palkittu Suomen toiseksi nopeimmin kasvaneena yrityksenä kansainvälisessä Deloitte Fast 50 -kasvuyrityskilpailussa. Lisäksi konserni on noteerattu Euroopassa 37:nneksi nopeimmin kasvaneena yrityksenä.

Kasvuyrityskilpailuun osallistuu media-, teknologia- ja telekommunikaatioyrityksiä ympäri Eurooppaa. Kilpailussa kasvun mittarina käytetään liikevaihdon kasvuprosenttia.

Suomessa listan ykkösenä oli pilvi-infrapalveluiden asiantuntija Nordcloud.

City Digital on kasvanut 30 vuotta sitten perustetun City-kaupunkilehden brändin ympärille uudella digitaalisella toimintamallilla.

Ilkka Lavas hankki City-lehden omistukseensa vuonna 2012. Sen jälkeen City Digitalin liikevaihto on kasvanut 2 367 prosenttia nykyiseen vajaaseen 3 miljoonaan euroon.

– Kun ostin City-lehden, kaikki vain surkuttelivat media-alan tilannetta. Se häiritsi minua tosi paljon, koska näin alalla mahdollisuuksia.

City Digital on keskittynyt digitaaliseen bisnekseen ja ottanut askelia erityisesti ravintola-alalle. Vuosi sitten se osti TableOnline-pöytävarauspalvelun sekä Eat.fi-ravintolapalvelun.

Iso osa konsernin kasvusta tulee mediamyynnistä ja mainosverkkobisneksestä.

Konserni on kansainvälistynyt nopeammin kuin Lavas osasi realistisesti odottaa. TableOnlinen ansiosta City on laajentunut Tallinnaan, ja lisäksi asiakkaita on Ruotsissa, Tanskassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Tuotteiden lisensioinnista käydään neuvotteluja muun muassa Kiinassa ja Norjassa.

– Suomessa alkaa olla haastavaa saada enää kasvua aikaiseksi. Mallimme toimii kansainvälisesti, sillä sama median murros on menossa kaikkialla. Digitaalisuus on tullut jäädäkseen, mutta myös perinteinen toimija voi muuttua ja kehittyä median murroksessa, Lavas sanoo.

Ilkka Lavaksesta on käytetty titteliä sarjayrittäjä, koska hänellä on yrityksiä ”vajaat parikymmentä, 18 tai jotain”. Miehen firmoja ovat muun muassa ohjelmistoalan yritys W3 Group sekä suomalaistuotteisiin keskittyvä Suomikauppa.fi. Myös netin Ilmainen sanakirja on Lavaksen perustama.

Lavas työllistää vajaat 100 henkilöä, joista noin kolmasosa työskentelee Keravalla. Toimipisteitä on myös Helsingissä, Tallinnassa ja Porissa.

Ilkka Lavas

Ilkka Lavas on syntynyt Keravalla vuonna 1979.

Asuu perheineen omakotitalossa Keravan Sariolanmäellä.

Teki lukioikäisenä nettisivuja ja perusti ensimmäisen yrityksensä 1990-luvun lopulla.

Valittiin vuonna 2009 vuoden uusmaalaiseksi nuoreksi yrittäjäksi.

Toisinaan käyttää nimestään myös muotoa Ilkka O. Lavas. O-kirjain tulee toisesta nimestä, joka on Olavi.

– Joskus käytän sitä ja joskus en. Ei siinä mitään sääntöä ole. Aloin käyttää o-kirjainta, kun kirjoitin ensimmäisen kirjani. Nimi on kulkenut suvussa jo satoja vuosia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu