Puheenaihe

Jopa 12 000 jäämässä Suomeen laittomasti – ”Miksi palautuskeskusta ei perustettu?”

Janne Olsen ihmettelee Uuden Suomen blogissaan, miksi Maahanmuuttovirasto ei ole perustanut suunnittelemaansa palautuskeskusta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Arkistokuva.

Johanna Erjonsalo/Arkisto

Torniolainen kaupunginvaltuutettu Janne Olsen (sd.) ihmettelee Uuden Suomen blogissaan, miksei maahanmuuttovirasto ole perustanut palautuskeskusta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

Sellaisia alettiin suunnitella vuoden 2015 lopussa, kun kävi selväksi, että kaikki yli 30 000 turvapaikanhakijat eivät lopulta saa lupaa jäädä Suomeen.

Nyt viranomaiset varautuvat siihen, että Suomessa on vuonna 2017 jopa 12 000 kielteisen turvapaikan saanutta henkilöä. Myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on tuonut julki huolestumisensa laittomasti maassa oleskelevista ja heidän mahdollisesti aiheuttamastaan turvallisuusuhasta.

Olsen hämmästelee, että keskusta, jossa kielteisen päätöksen saaneet odottaisivat palautusta koti- tai lähtömaahan, ei ole käytössä. Siitäkään huolimatta, että viranomaiset olivat jo aiemmin huolestuneita kielteisen päätöksen saaneista ja siitä, että he voivat kadota "jäljettömiin" ja ajautua rikollisuuteen.

Olsen kirjoittaa, että vielä syyskuussa 2016 Nerg totesi Ylelle, että "Maahanmuuttovirastolla on tällä hetkellä liian vähän toimeenpantavia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä, jotta turvapaikanhakijoita kannattaisi sijoittaa erityisiin palautuskeskuksiin."

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saajiksi arvioitiin silloin noin 7 000. Nyt arvio on 12 000 eikä palautuskeskusta ole vieläkään, Olsen harmittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Pääkaupunkiseudulle tulossa kaksi palautuskeskusta — "Toimintaa aletaan järjestää välittömästi"8.12.2015 12.32
Tänne sijoitetaan vapaaehtoisesti palaavat turvapaikanhakijat4.2.2016 16.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu