Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Geokätköily sallii aarteen etsinnän aikuisillekin

Joskus kätköön pääsee käsiksi vain kiipeämällä puun latvaan - tai melomalla, tai sukeltamalla. Päivi Anttonen kiipeää Katja Arvilommin pitäessä GPS-laitetta.

Päivi Tuovinen

Kätköilijä syöttää koordinaatit GPS:ään ja katselee ympärilleen. Hän etsii – jotakin. Kätkön koko ja sisältö vaihtelee laidasta laitaan.

Joskus kätköstä löytyy vain kinkkinen vihje seuraavaan paikkaan.

Geokätköilyssä yhdistyy ulkoilu ja arvoitusten ratkominen.

– Jotkut kätköt ovat niin härskejä, että ne ovat koko ajan nenän alla. Ne ovat ehkä siisteimpiä löytää, kun ajattelee, että ei täällä voi olla mitään, aktiivikätköilijä Päivi Anttonen sanoo.

Anttonen on kätköillyt viitisen vuotta, ja löydettyjen kätköjen saldo on lähemmäs 500. Katja Arvilommi innostui harrastuksesta vasta viime syksynä.

– Jotkut ovat löytäneet tuhansia kätköjä. Mielestäni ei ole niin olennaista kisata siitä. Tämä on hauska harrastus ulkoilun parissa, Anttonen sanoo.

Kutkuttavinta harrastuksessa ovat naisten mukaan älylliset haasteet.

– Menet paikalle ja mietit, että mikä tässä voisi olla sellainen paikka, johon on piilotettu jotakin, Arvilommi kuvailee.

– Seisoin kerran vesitornin vieressä. Minulla oli tarkat koordinaatit, tuijotin betonilaatoitusta ja ajattelin, että jossain on pakko olla virhe, Anttonen kertoo.

Perusvarustuksena kätkössä toimii vieraskirja, mutta sen lisämausteena voi olla vaikka pikkuautojen vaihtopörssi. Vihjeiden kehittelyssä ja kätköjen sijoittelussa vain taivas on rajana. Kätkön koordinaatit saattavat selvitä vain, kun tekee neuletyön tarkkojen ohjeiden mukaan.

– Sellainen on ollut in, että tehdään kaupunkikorttelista sudokuruudukko, ja koordinaatit saa sudokun ratkaisemalla, Anttonen paljastaa.

Kätkö ei välttämättä sijaitse käden ulottuvilla. Saaristossa on kätköjä, joihin pääsee käsiksi melomalla.

– Haukilahdessa on kätköjä, jotka ovat kovasti korkealla, Arvilommi sanoo.

– Vihjeessä on myös kuvaus, kuinka vaikea kätkö on löytää ja kuinka vaikeassa maastossa se on. Helpommat kätköt voi poimia lasten kanssa tai sitten lähteä öisin sissiryhmällä sukeltamaan, Anttonen kertoo.

Geokätköily ei rajoitu kotikaupunkiin tai Suomen rajojen sisäpuolelle. Anttonen on ehtinyt etsiä työmatkoillaan kätköjä muun muassa berliiniläisistä patsaista ja FC Barcelonan kotistadionista Camp Nousta.

– Jos on puolikin tuntia aikaa, se voi riittää muutaman kätkön hakemiseen. Kaikissa isommissa matkailukohteissa on kätköjä.

Harrastuksen ympärille muodostunut internetyhteisö toimii maailmanlaajuisesti. Kansainvälisellä foorumilla seurataan muun muassa niin sanottujen Travel Bugien eli TB:iden etenemistä maapallon yhdestä päästä toiseen.

– Poimin kerran Ylläkseltä TB:n, jonka tarkoitus oli ehtiä Etelä-Afrikkaan ennen jalkapallon MM-kisoja, Anttonen kertoo.

Toiminta pyörii täysin vapaaehtoisvoimin. Kätköilijältä odotetaan yhteisvastuullisuutta.

Kuka tahansa voi kuitenkin luoda tunnukset ja aloittaa kätköjen metsästyksen.

Geokätköilyn perusteet

Geokätköily eli geocaching on kasvattanut suosiotaan GPS-laitteiden yleistymisen myötä.

Kätköilijä yrittää paikantaa kätkön koordinaattien ja vihjeiden avulla.

Kätköjä löytyy sekä kaupunkiympäristöstä että luonnosta.

Peruskätkö löytyy koordinaattien avulla, ja kätkössä on yleensä vain vieraskirja.

Multikätköstä löytyy vihje, joka johdattaa seuraavalle kätkölle.

Mysteerikätköön liittyy arvoitus, joka pitää ratkaista.

Kätkössä voi olla myös geokolikko tai niin sanottu Travel Bug eli TB, joka tulee siirtää toiseen kätköön tiettyjen ohjeiden mukaan.

Vihjeet löytyvät osoitteesta www.geocaching.com.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu