Salapoliisin matkassa pimenevään Kruununhakaan

Kirjailija, tutkija Virpi Hämeen-Anttila johdattelee dekkarikierrokselle Kruununhakaan.

Mete Sasioglu

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila on käsikirjoittanut Tieteiden yöhön dekkarikierroksen, jossa yleisö pääsee vierailemaan Kruunuhaan tiedeinstituuteissa rikosromaaneista tutun salapoliisin matkassa. Tavoitteena on saada kiinni kirjavaras, joka on vienyt arvokkaan kirjan ja vielä onnistunut kuljettamaan sen vuoteen 2017.

Kierros lähtee 12. tammikuuta liikkeelle Helsingin yliopistolta kello 17 ja päätyy Kansalliskirjastoon kello 21.30. Illan aikana vieraillaan yhteensä seitsemässä tiedeinstituutissa. Yleisö voi osallistua kierrokselle alusta loppuun tai seurata tarinan etenemistä osan matkasta.

Vantaalainen kirjailija rakastaa arkistoja ja on kiinnostunut 1920-luvun rikoksia täynnä olleesta ajasta. Hämeen-Anttilalla ja hänen rikosromaaniensa virkamies ja amatöörisalapoliisi Karl Axel Björkillä on yhteinen harrastus. Molemmat pitävät kuljeskelusta öisen Kruununhaan kaduilla.

Björk tykkää katsella sataman valoja."

– Varsinkin satama-alueet ovat sellaiset, että illalla tai yöllä Björk tykkää katsella sataman valoja. Helsinki on ihan vastustamattoman romanttisen näköinen silloin – ja tietysti yöllä voi kulkea salamyhkäisesti, Hämeen-Anttila sanoo.

Kirjailija on tutkinut aikakauden kuvia niin paljon, että näkee kadulla kävellessään kaupungin sellaisena, kuin se on ollut 1920-luvulla. Kaupunginosa ei ole muuttunut juurikaan lähes sadassa vuodessa, muutamaa uutta ja muutamaa purettua taloa lukuun ottamatta.

Kruununhaan instituutit ovat Hämeen-Anttilalle rakkaita ja hän käyttää niitä paljon työssään. Suurin osa dekkarikierroksella nähtävistä instituuteista on syntynyt 1800-luvulla kansallisten tieteiden nousussa.

Kadonneen kirjan metsästys on osa Tieteellisten seurain valtuuskunnan 11.─15. tammikuuta järjestämää Tieteen päivät –yleisötapahtumaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Marketta Karjalainen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Kappeli sopii 1920-luvun rakastajalleVirpi Hämeen-Anttila lupaa ainakin neljä Helsinki-dekkaria