Avasiko Vapaavuori pormestaripelin? Ottaa kantaa Helsingin kuumaan aiheeseen

Politiikan ainakin hetkellisesti jättänyt Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) ei tyrmää blogissaan ajatusta kävelykeskustasta. Kuvassa Vapaavuori kokoomuksen vaalivalvojaisissa 2012.

Päivi Tuovinen

KÄVELYKESKUSTA Politiikan ainakin hetkellisesti jättänyt Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) ottaa kuntavaalien alla blogissaan kantaa kävelykeskustan kehittämiseen.

Keskustelu Helsingin muuttamisesta kävelykeskustaksi käy kuumana. Keskustan ajokatujen sulkemisesta ajoneuvoliikenteeltä on povattu yhtä kuumimmista teemoista kevään kuntavaaleissa.

Myös politiikan ainakin hetkellisesti jättänyt, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) on blogissaan ottanut kantaa aiheeseen.

Vapaavuoren mielestä kaupunkikeskustat ovat parhaimmillaan sosiaalisen elämän keskuksia, tapaamis- ja kohtaamispaikkoja, elämän makuisia ihmisten olohuoneita niin asukkaille kuin vierailijoillekin.

–Taistelu mukaansatempaavien kaupunkikeskustojen puolesta on tärkeää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkea tämän nimissä puuhattavaa pitäisi kannattaa. Kaikkea fiksuakin voidaan tehdä joko hyvin tai huonosti, kirjoittaa Vapaavuori, joka näyttää kävelykeskustalle vihreää valoa, mutta ei ehdoitta.

– Se on kuitenkin osattava tehdä taiten. Kävelykaduthan eivät varsinaisesti ole kävelyä varten kuin sivujuonteeltaan, vaan tapa saada paljon ihmisiä sujuvasti oleilemaan ja siirtymään erilaisten innostavien paikkojen keskellä ja välillä.

Kokoomus on houkutellut Vapaavuorta pormestarikisaan, mutta ainakaan vielä ilmoitusta ei ole kuulunut. Vapaavuori on maininnut muun muassa Verkkouutisille, että paine mukaan lähtemisestä on kova ja kertonut harkitsevansa asiaa.

Kävelykeskustan puolesta ovat liputtaneet vihreät, kun taas useat kokoomuspoliitikot ovat olleet sitä vastaan. Aiheen ympärillä käydään jo nyt rajua vaalikampanjointia, joka jakaa myös äänestäjät puolesta ja vastaan.

Hyväksi kävelykadun määreiksi Vapaavuori listaa muun muassa erikokoiset kapakat, kuppilat, kahvila, konditoriat erilaisine putiikkeineen. Kävelykeskusta on paikka, jossa on "aito mahdollisuus tavoittaa ja koota isoja joukkoja, eikä vain silloin tällöin".

Keskustatunnelin kannattajaksi tunnettu Vapaavuori toteaa, että mikäli autot eivät muuten mahtuisi katukuvaa, voisi ne laittaa kaupungin alle tunneleihin ja korostaa hyvien joukkoliikenneyhteyksien merkitystä.

– Helsinki sijaitsee maantieteellisesti hankalasti niemellä. Liikennejärjestelmän pitää jo tästä syystä vahvasti nojautua joukkoliikenteeseen.

Puheet Helsingin kävelykeskustasta ovat olleet ilmassa jo vuosina. Sinä aikana joitain kantakaupungin katuja on jo muutettukin autottomiksi. Nyt muun muassa Pohjoisesplanadin sulkemista autoilta harkitaan.

Kaupunkisuunnitteluvirasto laatii parhaillaan suunnitelmia Helsingin kävelykeskustasta. Viraston on tarkoitus julkistaa tehdyt suunnitelmat vielä tammikuun aikana.

Vapaavuoren puheista uutisoi myös Verkkouutiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero