Yllätys muhii Kelassa – IS: Jopa 100 000 suomalaisen sosiaalituki voi olla uhattuna

Kuvituskuva.

Arkisto

Toimeentulotuen perusosa siirtyi vuodenvaihteessa kunnilta Kelalle. Kelan etuuskäsittelijät päättävät jatkossa, kenen tukia leikataan. Muutoksen myötä moni passiivinen työtön voi menettää toimeentulotukia, kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden mukaan tukien siirtyminen Kelaan voi tarkoittaa viimesijaisen tuen leikkaamista ison hakijamäärän kohdalla. Esimerkiksi Helsingissä kaupungin sosiaalityöntekijät ovat aiemmin alentaneet harkinnanvaraista toimeentulotukea vain muutamissa prosentissa kaikissa niissä tapauksissa, joissa se olisi ollut mahdollista.

Perusteena tuen alentamiselle käytetään te-toimistojen antamaa työttömyysturvan estävää lausuntoa. Alennus on ollut tähän asti ensimmäisellä kerralla korkeintaan 20 prosenttia ja toisella kerralla korkeintaan 40 prosenttia.

Tällaisen lausunnon työtön on saanut, jos hän on ilman perusteluja kieltäytynyt te-toimiston tarjoamasta kuntouttavasta työtoiminnasta tai työkokeilusta tai hän on jättänyt hakematta koulutuspaikkoihin tai hänelle osoitettuihin työpaikkoihin.

Nyt ennakoidaan, että tukileikkuri viuhuu jatkossa entistä useammin. Esimerkiksi viime vuonna työttömyysturvan estäviä lausuntoja annettiin te-toimistoissa viime vuonna 95 000, joten kaikkien lausunnon saaneiden hakijoiden sanktiointi olisi valtava muutos.

Tukien leikkaamista voi lisätä se, että kuntien työntekijät ovat aiemmin tavanneet työttömiä ennen alentamispäätösten tekemistä, mutta Kelan työntekijöillä ei ole tätä mahdollisuutta. He tekevät päätökset papereiden pohjalta.

Toisenkinlaisia arvioita toimeentulotuen Kela-siirron vaikutuksista on esitetty.

Osa tutkijoista, poliitikoista ja virkamiehistä on varoittanut, että toimeentulotukimenot voivat kasvaa sadoilla miljoonilla vuodessa. Tällainen arvio perustuu siihen, että kaikki toimeentulotukeen oikeutetut ihmiset eivät ole tukea syystä tai toisesta tähän asti kunnan kautta hakeneet.

KORJAUS 13.1. kello 16.15: Tehty korjaukset kursivoituihin kohtiin.

 

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Uudistus huolestuttaa kristillisdemokraattien puoluesihteeriä: "Toimeentulotuki räjähtää käsiin"Karin,60, toimeentulosta nousi kohu – "Omistuasunto ei ole este tuensaajalle"Köyhien määrä laskee – Toimeentulon kanssa ongelmia yhä useammalla