Puheenaihe

Perussuomalaisvaltuutettu sai tuomion rasistisista kirjoituksistaan

OIKEUS Varavaltuutettu Olli Sademies (ps.) syyllistyi oikeuden mukaan kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Oikeuden mukaan perussuomalaisten varavaltuutettuna Helsingissä toimineen Olli Sademiehen kirjoitukset olivat rasistisia. Oikeus antoi tuomionsa perjantaina. Kuvituskuva.

Marjaana Varmavuori

Helsingin käräjäoikeus on perjantaina tuominnut perussuomalaisten varavaltuutettuna Helsingissä toimineen Olli Sademiehen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Sademiehen 50 päiväsakkoon eli maksamaan 1 900 euroa. Oikeus määräsi viestit poistettaviksi.

Tuomio rapsahti kolmesta Facebookissa vuonna 2015 julkaistusta kirjoituksesta.

Sademies on kiistänyt syytteet, mutta myöntänyt kirjoittaneensa viestit. Sademiehen mukaan hän käytti viestit kirjoittaessaan poliitikkona sananvapauttaan. Poliitikkona hänellä oli oikeus esittää mielipiteitään ja tehdä erilaisia ehdotuksia.

Oikeus linjasi, että viestit olivat tiettyä kansanryhmää kohtaan solvaavia ja omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, jopa vihaa heitä kohtaan.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Sademies on tunnettu rajuista puheistaan.

Yhdessä kirjoituksessa Sademies ehdotti muun muassa afrikkalaismiesten pakkosterilointia. Oikeudessa Sademies totesi, että kyse oli pelkästä ehdotuksesta ja että sterilisaatio tehtäisiin vasta kolmannen lapsen jälkeen.

Toisessa hän antoi myös ymmärtää, että turvapaikanhakijoille voitaisiin määrätä joukkorangaistuksia ja kutsui kirjoituksessa maahanmuuttajia elukoiksi. Syyttäjän mukaan Sademiehen tekstit sisälsivät uhkauksia, panettelua ja solvauksia.

Sademies puolustautui sanomalla, että joukkorangaistus on jo otettu Suomessa käyttöön viitaten liikenteeseen: Jos yksittäisellä kadulla on sattunut liikenneonnettomuus, kaikkia autoilijoita rangaistaan alentamalla kadun nopeusrajoitusta. 

Sademies ehdotti kolmannessa oikeuteen päätyneessä kirjoituksessaan, että muslimien hyökkäykset voitaisiin torjua ruiskuttamalla päälle sprayta, joka sisältää sianverta. Ehdotuksen tarkoituksena oli ennaltaehkäistä rikoksia ja saada mahdollinen rikoksentekijä miettimään etukäteen tekojensa seurauksia, Sademies totesi.

Sademies erotettiin kirjoitustensa takia perussuomalaisten valtuustoryhmästä 2015 joulukuussa. Sademies on muun muassa kiinteistölautakunnan jäsen ja eläkkeellä oleva poliisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Afrikkalaismiesten "kuohintaa" ehdottanut Sademies kuulee tuomionsa ensi viikolla4.1.2017 16.58
Olli Sademies: Meillä ryhmäkuri ei päde, jos se on minusta kiinni28.10.2012 20.47

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu