Makumaailma

Hans Välimäki näyttää sipsikaljavegaaneille mallia Vegemessuilla – "Ei kasviksissa ole mitään outoa"

Hans Välimäki aikoo kokata herkullista vegaaniruokaa Vegemessuilla.

Jussi Ratilainen

Maan parhaat ammattilaiset on haastettu antamaan kokkausvinkkejä sipsikaljavegaaneille ja muille kasvisruoasta kiinnostuneille Suomen ensimmäisillä Vegemessuilla.

Innovatiivista tofun käsittelyä esittelee Michelin-tähditetty keittiömestari Jouni Toivanen. Ruoanlaittonäytöksessä kasvisten kimppuun pääsevät fine dining kokit, Michelin-mestarit Hans Välimäki ja Sasu Laukkonen.

Laukkoselle vegeruoka ei aiheuta päänvaivaa. Hän on jo pitkään ottanut ravintolassaan Chef & Sommelierissa huomioon vegaanit ja on innoissaan kasvipohjaisten ruokien tulemisesta.

– Kokkina moni lähtee oman ravintolan kanssa siitä, että mitä juuri minä haluaisin syödä. Minulle on sen sijaan ollut tärkeää kunnioittaa erilaisia valintoja tehneitä ihmisiä ja tarjota yhtä lailla kaikille korkeatasoista ruokaa. Vegaaniruoka on ollut todella inspiroivaa, sanoo Laukkonen.

Vegaaniruoka on ollut todella inspiroivaa."

Suomen ainoa kahden Michelin-tähden kokki, keittiömestari Hans Välimäki on vegaanipiireissä harvinaisempi näky. Hän onkin valmis myöntämään, että tammikuu kasviksilla on kohtuullisen kokoinen haaste.

– Kasviksissa ei sinällään ole mitään outoa. Ehkä "genressä" käytetyissä korvaavissa raaka-aineissa on joitain outouksia, mutta yritän pärjätä omilla vahvuuksillani.

Välimäen mukaan ei ole lainkaan vaikeaa valmistaa hyvää ja maukasta ruokaa ilman voita ja kermaa, mutta sesonki aiheuttaa omat haasteensa.

Kohtuullisen kokoinen haaste."

Maailman arvostetuin kokkikisa Bocuse d´Or käydään ensi viikolla Ranskassa. Ensimmäistä kertaa kilpailijat joutuvat tällä kertaa valmistamaan myös kasvisannoksen.

Välimäen mukaan tämä kertoo siitä, että kasvisruokien kysyntä myös huippuravintoloissa on lisääntynyt ihmisten tuokailutottumusten muuttuessa.

– Kyseessä on varmasti myös jonkunlainen "piikki", mutta se ei minusta silti tarkoita sitä, että kasvisruoat poistuisivat kokonaan, vaan päinvastoin. Niistä kehitellään jatkuvasti uusia innovaatioita ja annoksia ja se on vain hyvä asia. Puolivillainen sinnepäin tuotteiden tarjoaminen loppuu (toivottavasti) kokonaan ja jatkossa kasvisruoat muodostavat omia kokonaisuuksia tai osia niistä tukien kokonaisuutta optimaalisesti.

– Itse olen tarjonnut kasvisruokia jo yli kymmenen vuoden ajan ravintoloissani, hän kertoo.

Huonolla tuotteella on aina heikommin kysyntää."

Välimäki uskoo, että myös perinteinen ranskalainen keittotaito säilyttää asemansa.

– Jos ranskalainen keittiö poistuisi, se olisi sama kuin musiikista poistuisi klassinen musiikki. En usko sellaista tapahtuvan koskaan. Kyseessä ei ole pelkästään keittiö, vaan myös pala historiaa ja perinteitä. Ja hyvä niin. Kuten historia on opettanut, niin kaikille löytyy varmasti oma paikkansa. Toisaalta huonolla tuotteella on aina heikommin kysyntää, Välimäki muistuttaa.

Vegemessut on tuottaja Suvi Auvisen mukaan suunnattu kaikille vegeilystä kiinnostuneille.

– Niin sekasyöjät kuin vannoutuneet sipsikaljavegaanit ovat tervetulleita tutustumaan ruoan tulevaisuuteen.

Messujen pääsuunnittelija Karry Hedberg uskoo, ettei kasvissyönti enää ole marginaaliväen puuhaa, vaan kaikille mahdollinen, eettinen ja kestävä vaihtoehto.

– Olemme osaltamme tukemassa kasvisruokabuumia. Me emme usko, että kyseessä on ohi menevä trendi, vaan pysyvä muutos, Hedberg toteaa.

Vegemessut Suvilahden Kattilahallissa (Sörnäisten rantatie 22) 28.1. kello 10–18. Liput 5 e, vain käteisellä.

Vegemessut

Klo 11 Välimäki & Laukkonen, Michelin-mestarit lavalla.

Klo 11.40 Anni Kravi & Taneli Rantala: Täydellinen smoothiebowl.

Klo 12 Mikael Fogelholm: Onko vegaaniruokavalio terveysteko?

Klo 12.45 Chocochili vs. seitan

Klo 13 Välimäki & Laukkonen, Michelin-mestarit lavalla.

Klo 13.40 Jouni Toivanen: Tofukeittiö.

Klo 14 Elisa Aaltola: Empatia ja eläinkysymys.

Klo 14.40 Food for Progress presents: Oumph! – Speeding up the change.

Klo 15 Vegan power: Patrik Baboumian.

Klo 15.40 Jokaiselle -vegaaninen valmisruokasarja 2017.

Klo 16 Miksi tulevaisuus on parempi eläimille, kuin arvaammekaan?

Klo 16.30 Maija Vilkkumaa: Vegaanihaaste.

Mukana on yli 40 näytteilleasettajaa. Pihalla on ruokarekkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Maulavirta, Kolmonen, Laukkonen – huippuosaajista tuli villiruokamestareita29.10.2015 18.00
Näin Michelin-kokki Sasu Laukkonen petraisi kouluruokaa17.3.2014 13.28
Hans Välimäki ryhtyi pastayrittäjäksi17.8.2016 16.20
Sipsikaljavegaanit saavat oman festarinsa – "hedonismia"30.6.2016 17.57
"Vegaanihaaste vetää ennätysmäärin" – näin kansanedustaja Mikko Kärnälle vastataan6.1.2017 08.16
Kasvisruoalle kohtuuhyvä aloitus – Näin vegaanilapset syövät Helsingin päiväkodeissa31.10.2016 18.32
Vegaaninen valmisruokasarja tulee kauppoihin – kolme tuttua makua25.10.2016 11.34
Laiskempikin voi syödä terveellisesti vegaanina – "Uusien tuotteiden määrä kaupoissa on huima"5.10.2016 06.40
Vegaanibuumiin voi osallistua myös kioskinomistajana – Jänöllä jo tuhansia asiakkaita17.9.2016 06.10
Ketjuravintolat äkkäsivät markkinaraon – jopa vegaanit himoitsevat mättöruokaa21.6.2016 19.10
"Olematon" hittituote on kaikkein puhutuin ruoka Suomessa, sanoo CM-kauppias – kilpailijat iskivät markkinarakoon8.9.2016 06.55
Nyt se löytyi: Nyhtökaurasta vapaa vyöhyke16.12.2016 07.25
Nyhtökaura rulettaa – Tässä on Helsingin uusin nimikkoleivonnainen1.11.2016 10.56
Nyhtökauraburgeri kaipaa mausteita – näin saat hampurilaiseen makua10.11.2016 06.30
Nyhtökaura tuli kauppahalliin – täältä sitä saa7.6.2016 08.26
Opiskelijat testasivat nyhtökauran – tältä maistuivat poroton käristys ja tortillat29.5.2016 11.39
Testissä Härkis-härkäpapuvalmiste – näin se toimi lasagnessa10.11.2016 06.30
Suomen Michelin-saalis: Vain neljä tähteä24.2.2016 11.42
"Vain voitto kelpaa" – kokkien maailmanmestari Eero Vottonen kisaa aina täysillä3.11.2016 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu