Puheenaihe

Missä tilanteessa lapsi on oikeutettu vegaaniruokaan koulussa? – "Keittiön täti" vastaa

Outi Ståhlberg oli Pro.gaalassa ehdolla.

Toni Tervo

Vegaaniruoka on puhuttanut Suomessa jo pidempään ja se on yksi tämän hetken puhutuimmista ruokatrendeistä.

Koulumaailmaan vegaaniuus ei ole vielä juurikaan edennyt. Piikkiön yhtenäiskoulun keittiössä työskentelevä Outi Ståhlbeg kertoo, että toistaiseksi ainakaan hänen opinahjossaan sitä ei myöskään ole harkittu.

– Suomalainen ruokakulttuuri ei parhaalla mahdollisella tavalla tue vegaaniuutta kouluissa. Lähdemme liikkeelle siitä, että kaikkea pitää maistaa.

"Keittiön täti" ei ole kohdannut juurikaan tilanteita, joissa vanhempi ilmoittaa koululle, ettei hänen lapsensa syö muuta kuin vegaaniruokaa. Ståhlberg kertoo, että se vaatisi erittäin hyvät perusteet.

– Vegaaniuus ei ole samalla tavalla erikoisruokavalio kuin muut, eikä johdu esimerkiksi sairaudesta. Jos lääkärit olisivat sitä mieltä, että vegaaniruoka olisi juuri tälle kyseiselle oppilaalle parasta, niin sitten tarjoaisimme sitä.

Ståhlberg oli ehdolla ravintola-alan Pro-gaalassa vuoden ammattikeittiön kokiksi. Voittoa ei tullut, mutta hän silti visio tulevaisuuden kouluruokatrendejä innolla.

– Kasvisruoka on tulossa yhä vahvemmin kouluihin ja sitä pitää mielestäni lisätä entisestään. Tosin sitä ei ehkä kannata kutsua kasvisruuaksi, koska se on vähän punainen vaate monelle. Kutsumme sitä kestävän kehityksen ruuaksi. Lapset ja nuoret ovat tosi fiksuja ja tajuavat, että lihansyönnin vähentäminen on koko maapallon asia. He tuntuvat ymmärtävän sen paremmin kuin aikuiset.

Kokki toivoisi, että kouluruokaa saataisiin vielä entistäkin terveellisemmäksi.

– Einesruokaa on vielä turhan paljon. Haluaisin nähdä entistä enemmän tuoreita aineksia ja lähiruokaa. Mielestäni se pitää olla vanhempien valinta, tarjotaanko lapsille einestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu