Myös ulkomaalaiset saavat äänestää Suomen kuntavaaleissa – tämä ryhmä äänestää ahkerimmin

Vantaan kaupungintalossa asioineen Maive Saarin kodissa Virossa äänestettiin aina. Suomeen muutettuaan hän ei ole äänestänyt kertaakaan. – Puolueen valinta vaatisi paljon työtä, hän toteaa.

Tiina Örn

VAALIT Venäläisiä ja virolaisia ei äänestäminen juurikaan kiinnosta.

Viime kuntavaaleissa Suomessa olisi saanut äänestää noin 137 000 ulkomaalaista. Vaaliuurnilla heistä kävi vain noin joka viides.

Venäläisistä äänioikeutetuista äänesti 16 prosenttia.

Vantaan Venäläistä Klubia johtava Svetlana Tchistiakova tietää syyn laimeaan äänestysintoon.

– Venäjällä on monella se käsitys, että politiikkaan mennään vain rahojen takia. Äänestämistä ei pidetä vaikuttamiskeinona.

Kukaan ei kysy, mitä me ajattelemme."

Tchistiakova pohtii, että ehdokkaat voisivat palauttaa luottamuksen politiikkaan jalkautumalla äänestäjien pariin. Maahanmuuttajien äidinkielen osaaminen ei ole hänen mielestään olennaista.

– Tärkeämpää on osoittaa tuntevansa maahanmuuttajien kohtaamia ongelmia. Jos ei tunne meidän arkea, aina voi kysyä.

Viime kuntavaaleissa venäläisiäkin haluttomampia äänestämään olivat Virosta muuttaneet. Heistä uurnilla kävi vain noin joka kymmenes.

Vantaalle vuosi sitten muuttanut Maive Saar tuntee paljon Suomessa asuvia virolaisia, mutta ei ketään, joka olisi äänestänyt.

– Ehkä äänestäminen ei kiinnosta, koska kukaan ehdokas ei kysy meiltä, mitä me ajattelemme. Ehdokkaat puhuvat vain siitä, mitä he itse haluavat.

Yksi tärkeä teema Saarin mielestä olisi maahanmuuttajien työllistyminen.

– Se kiinnostaa ainakin kaikkia virolaisia.

Sekä Tchistiakova ja Saar uskovat lähtömaan kulttuurin vaikuttavan osallistumiseen Suomessa. Neuvostoajan perintö näkyy yhä.

Maahanmuuttajista ahkerimmin viime kuntavaaleissa uurnilla kävivät somalit. Äänioikeutetuista somaleista äänesti 39 prosenttia. Somaliasta muuttaneet äänestivät jopa innokkaammin kuin Ruotsin kansalaiset (36 prosenttia). Luvut koskevat koko Suomea.

Käyttäjän Tiina Örn kuva

Tiina Örn