Kulttuuri

Jukka Kuoppamäki uskoo yhä 60-luvun ihanteisiin

Laulaja, lauluntekijä Jukka Kuoppamäki on tehnyt itselleen monta ikivihreää laulua, kuten Sininen ja valkoinen, mutta hän säveltää ja sanoittaa edelleen myös muille artisteille. Suomessa Kuoppamäki piipahti uuden levynsä vuoksi.

Armi Suojanen

Useimmiten nuoruuden mielipiteet ja teot naurattavat tai hävettävät vanhemmiten. Laulaja, lauluntekijä Jukka Kuoppamäki, 68, ei kuitenkaan ujostele tunnustaa, että hän voi yhä olla 50 vuoden takaisten ihanteidensa takana.

– Love and peace, rakkaus ja rauha. Nehän ovat kaksi ihmiskunnan kantavaa voimaa.

Niiden vastavoimia ovat itsekeskeisyys ja sotiminen, joista ei seuraa mitään hyvää.

– Uskon, että kukaan meistä 60-lukulaisista, kuten Tarja Halonen, ei ole unohtanut niitä ihanteita, Kuoppamäki viittaa ikätovereihinsa.

Hippien arvot olivat pehmeitä ja vihreitä.

Kuoppamäestä tuli 60-luvun lopulla julkkishippi, kun Jatkoaika-ohjelman juontaja tuli jututtamaan Vanhan ylioppilastalon liepeillä hengailleita nuoria ja kysyi: ”onko täällä hippejä?”.

Kuoppamäki ilmoittautui ja lauloi Kukkasen valta -kappaleen, eikä muuta tarvittu. Hän kantaa edelleen Suomen ensimmäisen hipin epävirallista titteliä.

– Totta kai olin hippi! Harrastin joogaa, lauloin folkkia ja protestilauluja. Sympatiseerasin Beatlesia ja niin edelleen.

Hippeys oli konservatiivisesta yhteiskunnasta vapautumista. Siihen liittyi myös pyristeleminen irti asiallisesta, vakavasta pukeutumisesta.

– Nykyisin kaikilla isoisillä on farkut ja tennarit, naurahtaa seitsemän lapsen ja kahdeksan lapsenlapsen vaari.

Hippiliikkeeseen liittyivät myös huumeet ja vapaa seksi.

– Tuli vääriä profeettoja, jotka sanoivat, että sisäinen valo löytyy LSD:tä käyttämällä. Valo pitäisi kasvattaa meditaatiolla, eikä vahinkoa aiheuttavilla huumeilla.

Kuoppamäki teki musiikkia, keikkaili ja etsi omaa tietään tutustumalla kaikkeen mahdolliseen spiritismistä selvännäkijöihin ja teosofiseen seuraan. Oikealta tuntunut suunta löytyi kirjoja lukemalla, ja lopulta hän liittyi Kristiyhteisöön.

33 vuotta sitten Kuoppamäki lähti opiskelemaan teologiaa Saksaan ja jäi sille tielle. Nyt hän toimii Kristiyhteisön pappina ja haaveilee eläkepäivistä.

Jukka ja Sirpa Kuoppamäki asuvat Dortmundissa ja viettävät kesät lasten ja lastenlasten sekä muiden sukulaisten kanssa Porvoon Emäsalossa. Paikka on ollut suvulla jo 1800-luvun lopulta asti.

Siellä syntyi myös tuore folk-henkinen albumi, jonka nimikappale Kun maailma muuttui soi Radio Suomessa taajaan.

– Mahtavaa, että laululla, jolla on sanoma, on tilausta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu