Puheenaihe

Näin eutanasia tehtäisiin Suomessa – Lääkäri: "Se ei ole teknisesti vaikeaa"

Keskustelu eutanasiasta jakaa nyt Suomessa mielipiteitä. Eutanasian tekninen toteuttaminen ei nykyisen lääketieteellisen tiedon turvin olisi teknisesti vaikeaa. – Kuva ei liity tapaukseen.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Keskustelu eutanasiasta eli laillistetun kuolinavun antamisesta on käynyt alkuvuoden ajan kuumana Suomessa. 

Eduskunnan käsittelyyn ollaan tuomassa lakialoitetta, joka läpimennessään toisi eutanasian saamisen maassamme lailliseksi. Aloitteen takana ovat peräti yli 63 000 kannattajan allekirjoitukset.

Uusimpien tutkimusten mukaan noin kolme neljäsosaa suomalaisista kannattaa eutanasiaa – vastustajia on kymmenkunta prosenttia.

Jos eutanasia laillistetaan Suomessa, maassamme todennäköisesti otettaisiin käyttöön kokonaan oma malli, joka poikkeaa esimerkiksi Belgian tai Alankomaiden mallista.

Asiaan on perehtynyt Helsingin Lassilassa sijaitsevassa Terhokodissa yli 20 vuotta toiminut lääkäri Juha Hänninen. Hän kertoo oman näkemyksensä eutanasiakeskusteluun Etelä-Suomen Median kaupunkilehdissä.

Hännisen mukaan eutanasian lääketieteellinen toteuttaminen ei ole teknisesti vaikeaa. 

– Aivan viimeisessä vaiheessa potilaan suoniyhteys avataan ja hän saa rauhoittavaa ja pahoinvointia helpottavaa lääkettä. Sen jälkeen potilaalle annetaan joko hengityksen lamaavaa tai sydämen pysäyttävää lääkettä, Hänninen kertoo.

– Tähän tapahtumaan kuluu aikaa muutamia kymmeniä minuutteja. Arvokas kuolema tulee taata jokaiselle potilaalle, joka haluaa eutanasian.

Hänninen korostaa, että eutanasia on eri asia kuin Terhokodissa nykyisin annettava saattohoito.

Parantumattomasti sairaiden eutanasia on nykyisin sallittu vain Alankomaissa, Sveitsissä, Belgiassa, Luxemburgissa ja Yhdysvalloissa Oregonin osavaltiossa, joissa lainsäädäntö sallii eutanasian tarkoin määritellyissä tapauksissa.

Ruotsissa passiivinen eutanasia sallittiin huhtikuussa 2010 ja ensimmäinen tällainen eutanasia suoritettiin saman vuoden toukokuussa.

Suostuisitko pyytämään itsellesi eutanasiaa, jos olisit parantumattomasti sairas ja kovissa tuskissa?

Kyllä. Arvokas kuolema on minulle tärkeä.
89% (479 ääntä)
Ei. Eutanasia ei ole eettisesti oikein.
11% (59 ääntä)
Ääniä yhteensä: 538

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu