Makumaailma

Meno muuttuu yhä vegaanimmaksi – jopa lihatalo ryhtyi tekemään kasviseineksiä

RUOKAVALIOT Yhä useampi yritys haluaa tavoittaa kasvavan kuluttajaryhmän.

Yhä useampi haluaa kokeilla kasvisruokaa ja tuhannet jopa ryhtyivät tammikuussa vegaaneiksi.

Oikeutta eläimille

Kaikkiaan 5 500 suomalaista ilmoittautui tammikuussa mukaan Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -yhdistyksen Vegaanihaasteeseen.

– Se on enemmän kuin koskaan. Pääkaupunkiseudulla haasteen otti  vastaan nelisenkymmentä ravintolaa, kertoo Vegaanihaasteen tiedottaja Satu Saunio.

Viime viikonloppuna veganismi näytti voimansa Helsingin Suvilahdessa. Vegemessut saattoi yhteen yli 40 näytteilleasettajaa ja yli 3 200 kävijää. Kokonaan vegaaniseen tarjontaan keskittynyt ruokakulttuuritapahtuma lupaa palata ensi vuonna tuplasti suuremmassa tilassa.

–  Suunnitelmat ovat jo täydessä vauhdissa, tila varattuna ja yhteistyökumppaneita ensimmäisten messujen jäljiltä mukana. Messut olivat jättimenestys ja aiomme jatkossakin vastata tähän kysyntään ja laajentaa konseptia vähitellen, messujen tuottaja Suvi Auvinen kertoo.

Tammikuussa nähtiin myös se ihme, että huippukokit tekivät huimia annoksia pelkistä kasviksista. Maailman arvostetuimmassa kokkikisassa, 30-vuotiaassa Bocuse d’Orissa, perinteisesti kalaraaka-aineesta tehty lautasannos oli päätetty vaihtaa ajan hengen mukaisesti vegaaniseksi.

Tammikuu loppui, mutta vegaanielämä jatkuu."

Tammikuu vaihtui helmikuuksi ja moni luopui sekä uudenvuodenlupauksistaan että tipattomuudesta. Mutta vegaanielämä jatkuu.

– Haasteeseen voi ilmoittautua mukaan koska tahansa. Se jatkuu koko vuoden. Näkyvin kampanjointi vain keskittyy tammikuuhun, Saunio selvittää.

Neljä vuotta sitten 700 osallistujan tempauksena käynnistynyt Vegaanihaaste on hyvä mittari veganismin suosiolle. Toinen mittari on kaupallinen kiinnostus. Viime vuonna vegaanituotteiden tarjonta hypähti aivan uudelle tasolle ja alkutalvi lupaa, että tästä vuodesta tulee vielä vilkkaampi.

– Uusia juttuja on tullut ihan hirveästi. Edellistä uutuustuotetta ei edes ehdi maistaa, kun taas tulee jotain uutta, kuvaa Saunio.

Vegaanihaasteessa väkeä autetaan selviämään arjesta lähettämällä kauppalistoja ja reseptejä. Uutuuseinekset ovat Saunion mielestä silti hyvä lisä kiireisiin hetkiin.

Jos pää menee uusien tuotteiden hehkutusta kuunnellessa pyörälle, apua voi etsiä lukuisista viime aikoina ilmestyneistä kirjoista.

Uusin, Tatu LehtovaaranVaihtoehdot lihalle, esittelee selväsanaisesti eri proteiinivalmisteet ja antaa kaikille reseptejä.

Tammikuussa ilmestynyt Vegaanihaaste kertoo mitä tapahtui, kun Maarit Kytöharju ryhtyi vegaaniksi ja opastaa helpoilla resepteillä alkuun.

Elämäni vegaanina -kirjassa joukko tunnettuja vegaaneja kertoo, miksi on vaihtanut ruokavalionsa kokonaan kasvisperäiseksi.

Tietoa Vegaanihaasteesta on osoitteessa www.vegaanihaaste.fi

Oletko jo kokeillut jotain lihankorviketta?

Kyllä
91% (429 ääntä)
En
9% (45 ääntä)
Ääniä yhteensä: 474

Uusia kirjoja vegaaneille ja kasvissyöjille

Maarit Kytöharju: Vegaanihaaste. 31 päivää herkutellen (Gummerus, 2017)

Tatu Lehtovaara: Vaihtoehdot lihalle. Nyhtökaura, Härkis, Mifu ja muut. (Minerva, 2017)

Mia Takula: Elämäni vegaanina – 14 ihmistä huipulla. (Into Kustannus, 2017)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

"Enää viimeiset änkyrät korahtelee" – Lihaton lokakuu tuli jäädäkseen30.9.2016 07.20
Tammikuussa tavikset haastetaan vegaaneiksi4.1.2017 13.00
"Terveellistä ja eettistä pikaruokaa" – Samuli Karjulan ja Jouni Toivasen Egg Katajanokalle23.1.2017 11.29
Ketjuravintolat äkkäsivät markkinaraon – jopa vegaanit himoitsevat mättöruokaa21.6.2016 19.10
Tavastia alkaa tarjoilla vegaanibrunssia livemusiikin saattelemana25.1.2017 09.00
Kasvisruoalle kohtuuhyvä aloitus – Näin vegaanilapset syövät Helsingin päiväkodeissa31.10.2016 18.32
Vegaanibuumiin voi osallistua myös kioskinomistajana – Jänöllä jo tuhansia asiakkaita17.9.2016 06.10
Vegaaninen valmisruokasarja tulee kauppoihin – kolme tuttua makua25.10.2016 11.34
Laiskempikin voi syödä terveellisesti vegaanina – "Uusien tuotteiden määrä kaupoissa on huima"5.10.2016 06.40
Osaatko syödä eettisesti ja ekologisesti oikein?10.6.2013 14.32
Ensimmäinen kasvisravintola avaa Vantaalla4.1.2017 10.53
Markkinointipomo sittenkin ravintoloitsijaksi – IS: Iso kasvisravintola Iso Roobertinkadulle16.8.2016 09.51
Villiyrtit pelastivat kunnianhimoisen kasvisravintolan21.6.2016 21.15
Suosittu kasvisravintola syntyi rakkaudesta ruokaan ja joogaan19.9.2014 08.00
Satu Silvo paljastaa Silvopleen salat23.8.2016 19.15
Tofumamman luomuherkku valloittaa – "Äiti ei koskaan mittaa mitään"5.2.2017 18.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu