Paikalliset

Ex-maaherra aloitti maalaamisen täysin nollasta

Luonto sekä vuoden- ja vuorokaudenaikojen vaihtuminen ovat Tuula Linnainmaan maalausten innoittajia. Inspiraation lähteet ovat useasti kotikulmilla Töölössä ja meren rannoilla. Liikkuessaan luonnossa hän vangitsee hetken tunnelmia kamerallaan tai luonnoslehtiöönsä.

Jäätyään eläkkeelle Etelä-Suomen läänin maaherran virasta ja voimaannuttuaan jonkin aikaa

Tuula Linnainmaa antautui uudelle harrastukselle, maalaamiselle. Hän aloitti nollapisteestä. Kuvaamataito ei koulussakaan ollut hänen suosikkinsa.

– Näin lehdessä ilmoituksen viikon mittaisesta akvarellikurssista ja ilmoittauduin. Kurssin opettaja kehotti ottamaan lempivärit ja pensselit mukaan. Sanoin, ettei minulla ole, kun en ole tehnyt mitään, Linnainmaa kertaa.

Tämä taiteilija Mika Törösen Turun Kakskerrassa järjestämä kurssi oli uuden alku. Linnainmaa maalasi akvarelleja koko kesän, mutta mielessä oli vahva halu kehittyä ja päästä eteen päin. Niin hän hakeutui syksyllä 2006 Helsingin aikuisopistoon suorittamaan kuvataiteen perusopinnot ja syventävät opinnot seuraavana lukuvuonna. Samalla akvarellit vaihtuivat öljyvärimaalaukseen.

Viimeisen vuoden aikana Tuula Linnainmaa on maalannut intensiivisesti ja valmistautunut Lasipalatsin näyttelyyn.

– Kun maalaan, siinä on vain kangas, pensseli ja minä. Välillä Jorma (aviomies Jorma Kari) kysyy, että ”hei, koska meillä syödään”, Tuula Linnainmaa naurahtaa.

Lasipalatsin näyttelyn työt kuvaavat syksyn tuloa rannoille, ensimmäisiä yöpakkasia ja ympäristössään touhuavia variksenpoikasia. Vesi ja pilvet ovat usein toistuva elementti. Pilvet Sandelsin yllä kuvaa muuttuvaa taivasta Välskärinkadun ja Sandelsinkadun kulmassa olevan senioritalon yllä.

Hienointa maalaamisessa on Tuula Linnainmaan mielestä itsensä voittamisen ja kehittämisen tunne, edistymisen ilo. Eläkkeellä on ollut mahdollisuus antautua harrastukselle kokonaisvaltaisesti.

– Kun tein ensimmäisen öljyvärityön, levitin maalit ja pensselit ruokailuhuoneen pöydälle. Maalausnesteet haisevat ja maalien kuivuminen kestää aika kauan. Mies totesi, että se oli viimeinen kerta, kun maalaat kotona.

Asia ratkaistiin niin, että kesäpaikka myytiin ja tilalle hankittiin asunto Pikku Huopalahdesta työhuoneeksi.

– Sinne voi jättää kaiken levälleen eivätkä tuoksut häiritse ketään.

Tekeillä onkin usein kaksi tai kolme työtä yhtä aikaa. Kun yhden jättää sivuun pariksi viikoksi, työn näkee uusin silmin.

Tuula Linnainmaa on opiskellut Viktoria Nikkasen, Riikka Lenkkerin, Tatsuo Hoshikan, Mika Törösen, Juha Okon ja Samuli Heimosen johdolla. Hän jatkaa määrätietoisesti taitojensa kehittämistä. Kohta on edessä muotokuvakurssi, jolla maalataan eläviä malleja.

Tuula Linnainmaa

Etelä-Suomen läänin maaherra vuosina 1997 –2003.

Kokoomuksen kansanedustaja vuosina 1987–1997.

Liikenneministeri Lipposen I hallituksessa vuosina 1995–1997.

Espoon kaupunginvaltuutettu vuosina 1985–1992.

Helsingin taideyhdistyksen jäsen. Kuvataiteen opintoja Helsingin aikuisopistossa 2006–2008 ja Pekka Halosen akatemian kuvataiteen syventävä linja vuonna 2008.

Luonnossa-näyttely 7.11. asti Lasipalatsin näyttelytilassa, Mannerheimintie 22–24.

Mitä aiot tehdä, kun olet eläkkeellä? Ota kantaa!

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu