Puheenaihe

Helsingin seudulla jo kymmeniä sateenkaaripappeja – Nämä papit haluavat vihkiä homopareja

Samaa sukupuolta olevat voivat maaliskuun alussa valita, missä kirkossa he haluavat solmia avioliiton. Sateenkaarikansan vihkitilaisuudet onnistuvat muun muassa Paavalin kirkossa.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Maaliskuun alussa voimaan tuleva lakimuutos mahdollistaa samaa sukupuolta olevien vihkimisen siviiliavioliittoon. Vaikka evankelis-luterilaisella kirkolla ei edelleenkään ole asiaan vankkaa kantaa, osa papeista on jo nyt ilmoittanut haluavansa vihkiä homo- ja lesbopareja avioliittoon.

Sateenkaaripapit-nettisivusto on ryhtynyt listaamaan luterilaisia pappeja, jotka omasta aloitteestaan ovat kertoneet valmiita vihkimään ja siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja. Heihin voi ottaa yhteyttä kirkollisen toimituksen sopimiseksi.

Luettelossa on nyt mukana jo kymmenen pappia pääkaupunkiseudulta – lisäksi muualta Suomesta on mainittu puolenkymmentä pappia.

– Vihkiviä pappeja on todellisuudessa enemmän kuin tällä sivustolla on mainittu, joten sivuston papit toimivat myös yhteyshenkilöinä parien ja muiden vihkivien pappien välillä, sivustolla muistutetaan.

Toimituksen saamien tietojen mukaan vihkimiseen halukkaita pappeja on Helsingin seudulla jo kymmeniä.

– Vihkimisen edellytys on, että vihittävät ovat käyneet rippikoulun, ainakin toinen vihittävistä on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja toinen vihittävistä kuuluu johonkin muuhun kristilliseen uskontokuntaan. Jo solmittu avioliitto voidaan siunata ilman kirkkoon kuulumisen velvoitetta, sivustolla kerrotaan.

Kaikki nettisivustolla luetellut papit ovat mukana heidän omasta aloitteestaan ja ovat täten ilmaisseet sen, että he ovat valmiita vihkimään ja siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja. Heihin voi ottaa yhteyttä kuvatun toimituksen sopimiseksi.

Sateenkaarikansan vihkitoimitukset onnistuvat Helsingissä ainakin Paavalin ja Diakonissalaitoksen kirkoissa sekä Hyvän Paimenen kirkossa ja muissa Pakilan seurakunnan tiloissa. Vihkiä voidaan myös Malmin, Haagan ja Oulunkylän seurakuntien kirkoissa.

Nämä papit vihkivät samaa sukupuolta olevia pääkaupunkiseudulla:

Espoo: Leena Julin (elokuusta eteenpäin)

Helsinki: Toni Fagerholm, Hannu Hokkila, Eeva Järvinen, Suvi Kouri, Jussi Murtovuori, Jaana Partti, Liinamaria Roos ja Kai Sadinmaa.

Vantaa: Juhani Elenius.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Arkkipiispa Mäkinen: Kirkon pitää palvella myös homoparien häissä25.1.2017 19.31
Homoparien vihkimiset alkavat pian – Näin rekisteröidystä parisuhteesta tulee avioliitto12.1.2017 15.50
Naispareja siunannut: ”Puolet papeista olisi valmis siunaamaan homoparit jo tänään”21.12.2014 17.00
Avioliittolaki läpi eduskunnan toisessa äänestyksessä12.12.2014 14.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu