Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Kuvat: Näin härskisti rottia syötetään – Helsingissä pohdittu sähköloukkuja

Aleksis Kiven kadulla Nordean kohdalla oli kaadettu maahan pyörätien varteen neljä isoa ruokakasaa, joissa oli jauhoja, puurohiutaleita, pähkinöitä ja leivänpalasia. Tällaiset herkut maistuvat niin linnuille kuin rotillekin.

Lukijan kuva/Patrick Wikblad

Jauhoja, puurohiutaleita, pähkinöitä ja leivänpalasia. Kaikkia näitä oli neljässä isossa ruokakasassa, jotka oli kaadettu Helsingin Aleksis Kivenkadulle, Nordean kohdalle pyörätien varteen, kertoo paikalla käynyt helsinkiläinen Patrick Wikblad.

Ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta tunnistaa ilmiön.

– Pikkuisen tuntuu lisääntyneen sellainen, että pyritään ruokkimaan suoraan rottia, ei vain lintuja.

Helsingissä on jo 2000-luvun alussa kielletty lintujen ruokkiminen muutamilla kaupungin keskeisillä paikoilla. Pakarinen toteaa, että termi on vanhentunut.

– Nykyään parempi termi olisi eläinten ruokintakielto.

Rottien ja lintujen ruokkimiseen on käytännössä mahdotonta puuttua, sillä lainsäädäntö on roskaamisen osalta melko hampaaton.

– Ruokkimista voidaan pitää sosiaalisesti paheksuttavana toimintana, mutta roskaamisen tunnusmerkkejä se ei helpolla täytä, Pakarinen kertoo.

Raimo Pakarisen mukaan rottahavainnoista on tehty ilmoituksia tänä talvena poikkeuksellisen paljon. Rottia on nähty hyvin keskeisilläkin paikoilla, kuten Rautatientorin Aleksis Kiven patsaalla.

– Vähäluminen talvi on saattanut lisätä rottien määrää, mutta syynä voi olla myös se, että lumettomuus tekee ongelman näkyväksi.

Pakarinen kertoo, että rottien torjunta on Helsingissä jatkuvaa. Vuodesta 2000 lähtien kaupunki on ostanut torjuntapalvelut siihen erikoistuneilta yrityksiltä.

– Myrkky on edelleen eniten käytetty torjuntakeino. Myrkyn huono puoli on, että se voi joskus kulkeutua lemmikkeihin ja luonnonvaraisiin eläimiin.

Tästä syystä on pohdittu, olisiko mahdollista vaihtaa myrkyttäminen vähitellen sähköloukkuihin.

– On alustavasti keskusteltu, pitäisikö kaupungin investoida omiin sähköloukkuihin vai jatkaa kokonaispalveluiden ostamista, Pakarinen sanoo.

Lisää aiheesta: 

Rottaongelma pahenee Vallilassa – tämä kuollut jötkäle makasi pyörätiellä1.2.2017 15.11
Lintujen ruokkija riivaa metroasemaa – "Siemenet korjataan pois ja sitten joku käy taas"26.1.2017 16.03
Linturaivo repesi – "Ruokkijaa uhkailtiin lopulta moottoripyöräjengiläisillä"30.1.2016 12.30

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu