Kulttuuri

Kuka pelkää valkolaista -näyttely lähtee Eurooppaan ­– kertoo mustalaisten ”Anne Frankista”

Miranda-näyttely lähtee kiertämään maailmaa kahdeksi vuodeksi.

Drom ry

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin johdolla luotu Miranda – Mustalaisten holokausti. Kuka pelkää valkolaista? -näyttely lähtee maailmankiertueelle Espoosta.

Miranda-näyttely kertoo mustalaisten vaietusta kansanmurhasta toisessa maailmansodassa. Kansainvälisesti johtava mustalaiskirjailija Veijo Baltzar on luonut slovakialaisen Mirandan tositarinan ympärille mustalaisten ”Anne Frankin”.

Näyttely esittelee Euroopan ja Suomen mustalaisten kohtaloita lakanakankailla, jotka roikkuvat pyykkinaruilla kertoen mustalaisten vaelluksesta ja sivilisaatioiden kohtaamisesta.

Eletty ja koettu tositarina kerrotaan taiteen keinoin. Näyttely ei keskity uhriuteen tai mässäile raadollisuuksilla. Se asettaa vastuuseen sen väestönosan, jonka asettamat lait johtivat mustalaiset keskitysleireille.

Miranda-näyttely tuo moniulotteisesti esiin eurooppalaista lähihistoriaa sekä rasismin, vainon ja etnisten suhteiden problematiikkaa. Samalla se kertoo mustalaiskansan sinnikkyydestä, luovuudesta ja rikkaasta elämänkatsomuksesta.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja uudista eurooppalaista historian opetusta.

Näyttely oli esillä Suomen kansallismuseossa vuosina 2013–2014, ja se on tähän mennessä tavoittanut yli miljoona suomalaista.

Näyttely on herättänyt suurta kiinnostusta muun muassa siksi, että se on ensimmäinen mustalaisten itsensä luoma holokausti-aiheinen näyttelykokonaisuus koko maailmassa.

Miranda-näyttelyyn voi tutustua 13. maaliskuuta asti Tapiolassa Espoon kulttuurikeskuksen näyttelytilassa.

Espoosta näyttely lähtee Riikaan Ghetto-museoon. Näyttely kiertää kahden vuoden aikana 20 maassa. Kiertue huipentuu vierailuun Euroopan parlamentissa Brysselissä keväällä 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu