Puheenaihe

Suomi-Wikipedia pääsi mopoautoikään – Tämä hakuteos svengaa yhä kuin hirvi

Wikipedia / Malene Thyssen

Suomenkielinen Wikipedia on kuluneella viikolla juhlinut 15-vuotispäiväänsä sananmukaisesti työn merkeissä. Suomenkielinen versio kaikkien vapaasti käytössä olevasta Wikipediasta perustettiin virallisesti 21. helmikuuta 2002, mutta artikkeleita Wikiin ilmestyi hyvin verkkaisesti: vuoden 2002 loppuun mennessä artikkeleita oli tehty suomeksi vasta toistakymmentä kappaletta.

Vuodesta 2003 alkaen artikkeleiden julkaisutahti onkin sitten kiihtynyt – tällä hetkellä suomenkielisiä artikkeleita Wikipediassa on jo miltei 410 000. Määrä on 22. suurin kaikki kielet mukaan laskettuna.

Parhaillaan menossa on wikiprojekti Suomi 100, jonka tavoitteena on parantaa sadan Suomeen liittyvän artikkelin laatua. Projektiin on otettu mukaan suomalaisuutta monipuolisesti valottavia artikkeleita – esimerkiksi Suomenlahti, äitiyspakkaus, hirvi, saimaannorppa, rauduskoivu, pesäpallo, Helsinki ja Tampere.

Projektin henkilöartikkeleista mukana ovat esimerkiksi Sofi Oksanen, Juice Leskinen, Mikael Agricola, Eino Leino. Lasse Virén ja Mika Häkkinen.

Kukin projektin artikkeleista nostetaan vuorollaan kolmeksi-neljäksi päiväksi suomenkielisen Wikipedian etusivulle. Tänään on esillä artikkeli Jari Litmasesta – ja seuraavaksi näyteikkunaan pääsevät ahven, Elias Lönnrot ja saamelainen muinaisusko.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu