Valmistavan opetuksen nuorimmat oppilaat siirretään tavallisiin luokkiin – "Kielitaito kehittyy nopeammin"

Helsinki ei jatkossa enää järjestä 1.-2.-luokkalaisille maahanmuuttajataustaisille oppilaille valmistavaa opetusta omissa ryhmissään.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Nuorimmat valmistavan opetuksen oppilaat aloittavat ensi syksynä koulun omassa lähikoulussaan, eikä heitä enää opeteta erillisissä ryhmissä. Näin 1.–2. luokkien oppilaat pääsevät alusta alkaen tutustumaan luokkakavereihinsa ja oppimaan heiltä suomen kieltä.

Vuoden mittaisessa valmistavassa opetuksessa opiskelee tällä hetkellä 550 maahanmuuttajataustaista lasta, joiden kielitaito ei vielä riitä yleisopetukseen osallistumiseen. Heistä 1.–2.-luokkalaisia on 155.

Helsingissä on vuodesta 2014 kokeiltu eka- ja toisluokkalaisten valmistavan opetuksen järjestämistä tavallisella luokalla. Mukana kokeilussa on tänä lukuvuonna 30 koulua.

Kokemukset ns. inklusiivisesta mallista ovat olleet hyviä, joten se aiotaan laajentaa koko kaupunkiin.

– Kaverisuhteiden ansiosta näiden lasten kielitaito vaikuttaa kehittyvän nopeammin kuin erillisessä valmistavan opetuksen ryhmissä opiskelevilla. Pienen lapsen kannalta on järkevää, että hän aloittaa koulunkäyntinsä suoraan omassa lähikoulussaan eikä joudu rakentamaan kaverisuhteitaan jälleen alusta, kun siirtyy pois valmistavan opetuksen ryhmästä, sanoo Meri-Rastilan ala-asteen koulun rehtori Tarja Tapper.

Valmistavan opetuksen uusi malli on koulussa käytössä toista vuotta.

Helsingissä valmistavan opetuksen ryhmien määrän tarve pienenee ensi syksynä, kun pienimmät oppilaat opiskelevat lähikouluissaan. Säästöihin ei muutoksella pyritä, eikä opetustoimen määrärahoja vähennetä.

– Uuden mallin myötä vastuu valmistavan opetuksen oppilaasta on jakautunut luokanopettajan ja suomi toisena kielenä -opettajan kesken. Uusi työskentelytapa haastaa tekemään yhteistyötä kollegoiden kanssa entistä enemmän. Se on parhaimmillaan hyvin palkitsevaa, Pasilan peruskoulun suomi toisena kielenä -opettaja Anna Palo kertoo.

Valmistavan opetuksen 3.–9.-luokkalaiset jatkavat syksyllä omissa ryhmissään kuten tähän asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus