Puheenaihe

Kuva: "Ninjamies" iski perheenäidin kimppuun ratikassa – "Koko elämä meni"

Näitkö tätä paksusti pukeutunutta miestä raitiolinjalla 6T keskiviikkona? Lompakkovarkauden uhriksi joutunut nainen teki miehestä havainnekuvan poliisille.

Lukijan kuva

Helsinkiläisen Jaana Vesterinen-Prähkyn matka töistä kotiin katkesi keskiviikkoiltana dramaattiseen tapaukseen: hän joutui varkauden uhriksi kotimatkallaan.

Hän nousi linjalla 6T kulkevan raitiovaunun kyytiin Yrjönkadulla ja istui vaunun keskiosassa sijaitsevalle taitettavalle istuimelle. Kaisaniemenkadun vaiheilla hänen eteensä tuli seisomaan ninjan näköinen mies, jolla oli edessään suurikokoinen, Marimekko-tyyppinen kassi. Miehen kasvot oli peitetty tummilla vaatteilla siten, että ainoastaan pieni kaistale kasvoista näkyi.

– Kun vaunu saapui Hakaniemen torille, mies tuli minun eteeni hyvin lähelle ja sitten joku tönäisi hänet takaapäin syliini. Mies työnsi suuren kassinsa kiinni minuun ja poistui pian pysäkillä ulos, Vesterinen-Prähky kertoo.

Heti oudon tapahtuman jälkeen nainen huomasi, että hänen käsilaukkunsa vetoketju oli avattu ja sieltä oli viety muun muassa lompakko. Lompakon mukana hävisivät Vesterinen-Prähkyn kaikki pankki- ja muut kortit sekä muun muassa hänen lastensa Kela-kortit.

Miksei Helsingin poliisi varoita tällaisista varaskoplista?"

– Kyllä siinä koko elämän asiakirjat meni saman tien.

– Tein tietenkin rikosilmoituksen poliisille ja annoin heille piirroksen siitä, miltä varas näytti. Mies oli niin erikoisen näköinen ilmestys paksuine vaatteineen, että siitä kyllä sai aika hyvät tuntomerkit, Vesterinen-Prähky arvioi.

Koska lompakossa oli muun muassa pankkikortti, varkaat yrittivät käyttää sitä heti pankkiautomaatilla. He ennättivät nostaa kortilla 400 euroa, mutta seuraavat nostot epäonnistuivat, koska pankki oli ilmoituksen saatuaan kuolettanut kortin.

– Lisänostot tehtiin pankin mukaan pinkoodilla ja niiden onnistuminen oli kuulemma aivan minuuteista kiinni.

– Pankkitilin ryöstäminen näin on järkyttävä asia, sillä tunnuslukuni ovat vain minun päässäni. Saamani selvityksen mukaan ryöstäjillä on käytössään teknisiä pankkikorttien tunnukset selvittäviä laitteita, joilla he pääsevät välittömästi nostamaan automaateilta varat uhrin pankkitililtä. 

– Minua pelottaa se, että ihan kuka tahansa näyttää voivan joutua varkauden kohteeksi kotikaupungissaan. Ihmetyttää todella paljon se, että poliisi ei varota helsinkiläisiä tällaisista varaskoplista lainkaan – ainakaan minä en näitä varoituksia ole huomannut missään, nainen kritisoi.

Raitiovaunussa tehty lompakkovarkaus ei suinkaan ole harvinainen pääkaupungissa. Viime vuonna Helsingin poliisi kirjasi 167 lompakko- tai kännykkävarkautta, jotka tehtiin raitiovaunussa. Näistä kaksi kolmasosaa on nimenomaan lompakkovarkauksia.

Tammi–helmikuussa raitiovaunuissa on viety miltei kolmekymmentä lompakkoa tai kännykkää, siis suurin piirtein yksi varkaus joka toinen päivä. Rikosmäärät ovat muutamassa vuodessa pudonneet puoleen, sillä esimerkiksi vuosina 2014 ja 2015 poliisin tietoon tuli reilusti yli 300 lompakko- ja kännykkävarkautta.

Nämä ovat taparikollisia Romaniasta ja Bulgariasta."

Helsingin poliisilla on selkeä käsitys joukkoliikennevälineissä rikoksia tehtailevasta väestä.

– Kyseessä ovat ulkomaisten taparikollisten ryhmät, joita tulee etenkin Romaniasta ja Bulgariasta. On hyvin tyypillistä, että tällainen joukkio aiheuttaa esimerkiksi ihmisruuhkassa jonkun hämmentävän tilanteen ja sitä apuna käyttäen varastaa lompakon tai kännykän, kertoo rikoskomisario Petri Juvonen Helsingin poliisilaitokselta.

Varkaat keskittyvät käymään tavanomaisesti esimerkiksi vanhusten tai sellaisten liikuntarajoitteisten henkilöiden kimppuun, jotka eivät pysty puolustautumaan tai pakenemaan paikalta.

Juvosen mukaan virkavalta on päässyt iskemään ulkomaisten varasliigojen joukkoon varsin tehokkaasti. Jos varkaus tai ryöstö tapahtuu joukkoliikennevälineessä, poliisi tutkii joka kerta valvontakameran nauhat.

Helsingin poliisilla on näihin tapauksiin erikoistunut tutkintaryhmä, jonka toiminta on kiirinyt varasliigojen tietoon.

– Esimerkiksi muutama vuosi sitten Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin romanialaisten naisten tekemiä varkauksia.

– Minä esitin oikeudelle jutun päätekijöitä vangittaviksi – ja tieto poliisin kovasta suhtautumisesta kantautui aika äkkiä samasta maasta tulleiden varkaiden keskuuteen. Siltä kesältä romanialaisten tekemät varkaudet loppuivatkin sitten käytännössä kokonaan, Juvonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu