Puheenaihe

Oppositiojohtajat haluavat höllentää oleskelulupia – "Olot Irakissa eivät turvallisia"

Turvapaikanhakijat Saber Asgharnejad ja Mehrdad Baghjeri tekivät lumitöitä Vantaalla viime vuonna.

Arkisto Armi Suojanen

Oppositiojohtajat vaativat Turun Sanomien mielipidekirjoituksessa (8.3.) tilapäistä oleskelulupaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille turvapaikanhakijoille.

Pontimena kirjoitukselle on viikkoja jatkunut irakilaisten ja afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Helsingissä.

– Suomi pakkokäännyttää ihmisiä Irakiin, jossa olosuhteet eivät missään nimessä ole kaikille turvalliset. Monet irakilaiset ovat syystä huolissaan, muistuttavat Li Andersson (vas.), Anna-Maja Henriksson (r.), Ville Niinistö (vihr.) ja Antti Rinne (sd.).

Hallitus lupasi ryhtyä toimiin, jos ilman oleskelulupaa olevien määrä merkittävästi kasvaa."

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen turvapaikanhakijan oli aikaisemmin mahdollista saada tilapäinen oleskelulupa, mikäli käännyttäminen pakkotoimin osoittautui mahdottomaksi.

– Keväällä 2015 edellinen hallitus ajoi läpi lakimuutoksen, jonka mukaan vapaaehtoisesta paluusta kieltäytyvä ei voi enää saada tilapäistä oleskelulupaa. Lakiesityksen hyväksymisen yhteydessä hallitus lupasi valtioneuvoston ryhtyvän toimiin, mikäli ilman oleskelulupaa maassa oleskelevien määrä merkittävästi kasvaa.

– Viimeistään nyt on selvää, että hallituksen tulisi ryhtyä lausumassa tarkoitettuihin toimiin, puoluejohtajat tähdentävät.

Perussuomalaisten kansanedustajaVille Tavio väittää Uuden Suomen blogikirjoituksessaan (8.3.), että vihervasemmisto on polvillaan paperittomien edessä.

Hän muistuttaa, että Perussuomalaisten tulo hallitukseen johti siihen, ettei laittomasti maassa oleville enää anneta oleskeluoikeutta vain siksi, että he kieltäytyvät poistumasta.

Huonompaa ratkaisua kuin tilapäisen oleskeluluvan myöntäminen paperittomille on vaikeaa keksiä."

Tavion mielestä huonompaa ratkaisua kuin tilapäisen oleskeluluvan myöntäminen paperittomille on vaikeaa keksiä.

– Vihervasemmiston ratkaisussa ei puututa lainkaan pääsyyhyn, eli siihen, miksi kymmenet tuhannet nuoret miehet kaukaa Lähi-Idästä ja Afrikasta saapuvat kaikista maailman maista juuri Suomeen.

– Jos toimittaisiin vihervasemmiston tavalla, voin taata, että Suomeen alkaa saapua miehiä kaikkialta maailmasta 100 000:n vuosivauhtia. Suomi joutuisi ennennäkemättömään kaaokseen vuodessa, Tavio ennustaa.

Lue tästä uutisemme siitä, miten turvapaikanhakija yritti hirttäytyä Rautatientorilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu