Puheenaihe

"Syyskuussa kannabista, marraskuussa jo koukussa amfetamiiniin" – teini-ikäisen huumeidenkäyttö voi pahentua nopeasti

HUUMEET Lähipoliisi huolissaan huumetilanteesta, vanhemmat saivat aimo annoksen tietoa.

Erityisnuorisotyöntekijä Tanja Oguntuase muistutti, että kunnan kotisivujen kautta voi nyt hakea sähköisellä lomakkeella apua päihteitä käyttävälle nuorelle. Taustalla lähipoliisi Tiina Kuosa.

Riikka Laine

Nuorten löyhä suhtautuminen kannabikseen on nyt monen nurmijärveläisnuoren vanhemman huolena.

Lähipoliisi Tiina Kuosa kertoi paikallisten Lions-klubien järjestämässä vanhempainillassa olevansa myös itse huolissaan kannabiksen käytöstä ja siitä, mihin tilanne voi johtaa.

Kuosa törmäsi viime syksynä yläasteikäiseen nuoreen, joka oli kokeillut kannabista syyskuussa. Marraskuussa poliisin ratsiassa nuori oli jo täysin koukussa amfetamiiniin.

Kuosa toimii lähipoliisina Nurmijärvellä. Vaikka tilanne siellä ei ole niin paha kuin monessa muussa kaupungissa, on Kuosa huolissaan.

– Ihan viimeaikoina huolestuttava uusi asia on ollut se, että muutamilla yläasteikäisillä pyörii jo amfetamiini mukana kuvioissa. Tämä on hiipinyt pikkuhiljaa mukaan, sillä ammattimyyjät tietävät milloin iskeä, Kuosa sanoo.

Kuosa ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n asiantuntija Kim Kannussaari kertoivat nuorten vanhemmille kattavan paketin huumetilanteesta ja erityisesti kannabiksen käytöstä.

Kannussaaren ja Kuosan mukaan nuori ajautuu tyypillisesti kokeilemaan kannabista kotibileissä, kun joku tuttava on saanut käsiinsä muutaman gramman marihuanaa. Yleensä alle otetaan muutama olut tai siideri, ja parvekkeelle siirryttäessä ehdotetaan poltettavaksi marihuanasätkää.

Ensimmäinen kerta ei maksa kokeilijalle yleensä mitään, mutta varsinainen käyttö maksaa. Arvion mukaan grammahinta liikkuu noin 15–20 euron tietämillä, eikä myyjiä tarvitse kaukaa etsiä.

Jos yrität hankkia huumeita, se on jo rikos."

Kuosan ja Kannussaaren mukaan nuorten keskuudessa huomattu kevytkenkäinen suhtautuminen on huono lähtökohta.

– Nuoret kertovat usein heitä puhuttaessa, että eivät käytä huumeita. Kun kysyn kannabiksesta myönnetään sen käyttö, mutta todetaan ettei se ole huume.

– Tämä on todella vinoutunut mielikuva. Jos yrität edes hankkia huumeita, se on jo rikos, Kuosa muistuttaa.

Kuosa ja Kannussaari toivovatkin, että vanhemmat keskustelevat nuorisonsa kanssa päihteistä ja ottaisivat myös kannabiksen puheeksi.

– Vanhempien tulee kysellä nuorelta, missä mennään ja kaveriporukan kesken kannattaa vetää samaa köyttä. Kotiintuloajoista voi sopia yhdessä ja sopia yhteisiä sääntöjä. Ei nuoria tarvitse patteriin sitoa, mutta kannattaa uhrata lauantai-iltana sen verran omaa vapaa-aikaa, että hakee nuoren kotiin ja varmistaa, että yökyläily kaverin luona on hänen vanhemmilleenkin ok, Kannussaari sanoo.

Mieti nyt miten hullu mutsi mulla on, en mä voi."

Kannussaaren mukaan kannattaa myös uhrata itsensä ja opettaa nuorta kieltäytymään vetoamalla vanhempiin.

– Jos nuori saa kannabissätkän eteensä, vaikuttaa taustalla toki se, mitä heille on asiasta kerrottu. Mutta jos on porukan ainut kieltäytyjä, voi sosiaalinen paine olla liian suuri. Siinä tilanteessa nuori voi heittää ”mieti nyt miten hullu mutsi mulla on, en mä voi”. Silloin kaverit voivat todeta, että ”no niin se kyl on” ja jättää asian siihen.

– Toinen keino on myös käydä läpi niitä mokailuja, mitä nuori on päihtyneenä tehnyt. Se voi auttaa huomaamaan, että ei ehkä kannata tehdä tätä uudestaan.

Kannussaaren mukaan nuoren kanssa on hyvä myös käydä läpi kannabiksen päihdekäytön ja lääkekäytön eroa. Osa nuorista puolustaa kannabiksen käyttöä, ”koska käytetäänhän sitä lääkkeenäkin”.

– Se kannattaa muistaa, että kannabista käytetään lääketarkoituksessa MS-taudin hoitoon silloin, kun muut lääkkeet eivät tehoa. Ja lääkekäytössä olevan kannabiksen päihdevaikutukset on pyritty pitämään mahdollisimman pieninä ja kaikki lääkekäyttö on terveydenhuollon ammattilaisten valvomaa.

– Sitä paitsi lääkekannabis otetaan suihkautuksena suuhun, joten ei sen käyttö nyt kovin coolia ole.

Viidesluokkalainen nuorin

Kouluterveyskyselyn mukaan noin 17 prosenttia toisen asteen opiskelijoista on kokeillut kannabista. Peruskoululaisista sitä on kokeillut vähän alle 10 prosenttia.

Vaikka suuri osa nuorista pysyttelee kaukana kannabiksesta, niin siihen voi kuitenkin törmätä nykyään jo alakoulun viimeisillä luokilla. Lähipoliisi Tiina Kuosan mukaan nuorin nurmijärveläinen kannabiksen käytöstä kiinni jäänyt on ollut viidesluokkalainen.

Kannabiksen käyttöä voi olla vaikea huomata, mutta yksi merkki voi olla verestävät silmät ja pistävä, imelä haju.

Merkkejä voivat olla myös koulun lisääntyneet poissaolot, kaveripiirin vaihtuminen, salamyhkäisyys, netin käytön peittely ja tietysti nuoren hallusta löytyvä käyttövälineistö.

Mikäli nuoren epäilee käyttävän kannabista, kannattaa asia ottaa puheeksi. Tarvittaessa asiassa voi kääntyä lähipoliisin, koulukuraattorin tai kouluterveydenhoitajan puoleen. Nurmijärvellä on myös nuorille oma päihdesairaanhoitaja, jonka puoleen voi kääntyä esim. kunnan kotisivuilta löytyvän lomakkeen kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu