Ketjut ja aukiolojen vapautuminen söivät pikkukaupan Meilahdessa – "Sunnuntait eivät enää olleet hyviä"

Tullinpuomin M-marketin kauppias Juha Matilainen sulkee haikeana liikkeen ovet tämän kuun lopussa ja suuntaan seuraavaksi kauppiaaksi Keravalle. – Viimeisen vuoden aikana alueelle on tullut paljon kilpailua.

Sanna Jompero

Matilaisen kaupassa on hyvä valikoima ja paljon erikoistuotteitakin. Silti asiakkaita ei riittänyt.

Sanna Jompero

Espoosta Meilahden kupeeseen puoli vuotta sitten muuttanut Jussi Uramo (oik.) tuli ystävänsä Ari Ruotsalaisen kanssa hampurilaiselle ja pitää Meilahden palveluita hyvinä. – Täällä on ravintoloita, kahviloita ja hyvät liikenneyhteydet.

Sanna Jompero

Tullinpuomin Shellin viereen avattiin muun muassa hotelli, S-market ja hampurilaisravintola.

Sanna Jompero

PALVELUT Viisi vuotta toiminut M-market sulkee ovensa Tullinpuomissa.

Viisi vuotta Tullinpuomissa meilahtelaisia palvellut M-market sulkee ovensa tämän kuun lopussa.

Pienehkön elintarvikekaupan hyllyrivit ovat poikkeuksellisen hyvässä järjestyksessä ja hyllyt vilisevät peruskattauksen lisäksi myös erikoiselintarvikkeita.

Kauppias Juha Matilaisen mukaan asiakkaita ei riittänyt kylliksi, jotta toimintaa olisi kannattanut jatkaa.

– Viimeisen vuoden aikana alueelle on tullut paljon kilpailua. Olemme toki miettineet, että mikä siinä oli, etteivät asiakkaat valinneet meitä.

Matilainen laskeskelee, että reilun kilometrin säteellä alueella on noin 6–7 pientä ruokakauppaa, kaikki eri ketjujen omistamia.

– Ässän avaaminen näkyi myös meillä, Matilainen toteaa ja viittaa Tukholmankadulla sijaitsevaan S-market Tullinpuomiin.

Viimeinen naula M-marketin arkkuun naulattiin viime vuoden alussa, kun kauppojen aukioloaikojat vapautuivat. Sen jälkeen lopettaminen on ollut vain ajan kysymys.

– Sunnuntait eivät olleet enää hyviä. Kohtuulliset päivät jäivät melko vähiin.

Maaliskuun jälkeen Matilainen pakkaa tavaransa ja muuttaa M-market-kauppiaaksi Keravalle. M-kauppiaat ovat itsenäisiä kauppiaita.

Meilahden kylän Facebok-sivuilla moni kaipaisi Meilahteen lisää palveluita, vaikka peruspalvelut alueelta löytyvätkin. Meilahteen kaivattaisiin muun muassa ekokauppaa, suutaria, Postia, apteekkia ja omaa kirjastoakin.

Puoli vuotta sitten Meilahden kupeeseen muuttanut Jussi Uramo pitää alueen palveluita hyvinä.

– Muutimme tänne Espoon Tillinmäestä. Täällähän on suorastaan ylitsevuotavan hyvät palvelut entiseen asuinpaikkaan verrattuna. Meilahdessa on ravintoloita, kahviloita ja hyvät liikenneyhteydet, sanoo ystävänsä kanssa S-marketin taloon hampurilaiselle tullut Uramo.

Viikonloppuiset ruokaostokset Uramo sanoo hakevansa usein Meilahden ulkopuolelta.

Meilahteen aikuisiällä takaisin muuttanut Tommi Varli asui 80–90-luvuilla Kuusitiellä ja on sittemmin seurannut palveluiden kuihtumista.

– Silloin täällä oli kaikki. Oli suutaripalveluja, ompelija, pienoislennokkikauppaa ja karkkikauppaa. Ei tarvinnut mennä keskustaan tai Töölöön terotuttamaan luistimiaan, että pääsee alakerran kentälle pelaamaan pipolätkää. Nyt Mannerheimintien varrella olevat liiketilat seisovat tyhjinä. Lähteviä yrityksiä on enemmän kuin tulevia.

Varli vertaa nyky-Meilahtea viereisten kaupunginosien palveluihin.

– On selvää että kaupunkisuunnittelu on laiminlyönyt meitä. Asukastalo ja toimivat, aktiiviset nettisivut olisivat varmasti hyvä alku.

Varli haastaa meilahtelaiset mukaan yhteisiin talkoisiin, hakemaan tukia kaupungilta asukastalon perustamiseksi ja tekemään töitä vireämmän kaupunginosan puolesta.

– Sitä ei kukaan pysty yksin tekemään, mutta ME-ilahtelaiset voimme siinä yhdessä onnistua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero