Puheenaihe

Neljä Ruusua on soittanut yhdessä jo 35 vuotta – Ilkka Alanko kertoo miten yhtye on pysynyt niin kauan kasassa

MUSIIKKI Neljä Ruusua on muuttunut vuosien varrella demokraattisemmaksi, kertoo Ilkka Alanko.

Ilkka Alanko ja Neljä Ruusua eivät osoita hidastumisen merkkejä.

Toni Tervo

Suomen legendaarisimpiin pop-yhtyeisiin kuuluvan Neljän Ruusun jäsenillä on ensi syksynä juhlapäivä.

Tuolloin tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun bändin jäsenet löysivät toisensa. Ottaen huomioon kuinka usein sisäiset ristiriidat ja musiikilliset erot hajottavat yhtyeitä ja muuttava kokoonpanoja, kyseessä on mahtava saavutus.

– Ei tätä 35-vuotta sitten uskonut, että samojen jätkien kanssa soittaisi poppia koko tämän ajan, yhtyeen solisti ja sanoittaja Ilkka Alanko päivittelee.

Meillä jokaisella on omat tonttimme, eikä kukaan tule hyppimään minun tontilleni."

Luonnollisesti yhtye ja sen jäsenet ovat vuosien saatossa muuttuneet.

– Bändi on nykyään paljon demokraattisempi. Ennen se oli leimallisesti enemmän minun bändini, mutta nykyään esimerkiksi Kode Koistisella on viimeinen sananvalta sovituksissa. Parempi näin. Olen aina halunnut antaa tilaa muille, Alanko toteaa.

Alanko on siinä oikeassa, että Neljä Ruusua on aina leimallisesti yhdistetty häneen. Se ei ole mitenkään tavatonta, sillä yhtyeillä usein on keulakuva, joka antaa haastattelut ja esiintyy lehtien kansissa.

Joskus sekin on ollut syy bändien hajoamiseen. Alangon mukaan Neljällä Ruusulla ei kuitenkaan vastaavaa ongelmaa koskaan ole ollut.

– Uskon että se voi olla ongelma, jos bändissä on useista ekstroverttejä päällepäsmäreitä. Meillä ainoastaan minä olen sellainen, mies vitsailee.

– Meillä jokaisella on omat tonttimme, eikä kukaan tule hyppimään minun tontilleni. Ehkä se on pitkän ikämme salaisuus.

Kokoonpano ei myöskään tyydy jämähtämään pelkästään vanhoja hittejään soittavaksi kiertäväksi jukeboxiksi. Uutta luodaan koko ajan.

Jos kaikki menee hyvin, ensi syksynä Neljältä Ruusulta tulee jo uran 15. studioalbumi, jos kokoelmalevyjä ei oteta lukuun.

– Puolet biiseistä on vielä tekemättä. Haemme tällä levylle jotain uutta, jota on vielä vaikea pukea sanoiksi. Joka tapauksessa kuuntelemme biisit ja jos emme ole niihin tyytyväisiä, niin levy ei tule vielä syksyllä.

Alangon kynästä on lähtenyt vuosien varrella kuolemattomia pop-lyriikoita. Nykyään hän on perheenisä Espoossa, mutta kirjoitusprosessi on yhä sama.

– Kirjoitan omassa työhuoneessani. Silloin minua ei saa kukaan häiritä. Luotan tosi vahvasti intuitioon. Se näkyy myös bändissämme ja siinä kuinka pitkään olemme tunteneet. Joskus kävi niin, että Koistinen laittoi minulle biisin ja tein siihen kertosäkeen. Kun lauloin sen, Koistinen päivitteli, että lauloin samat sanat kuin hän oli laulanut biisiä tehdessään, Alanko nauraa.

Hän uskoo, että Neljä Ruusua jatkaa vielä uraansa pitkään. Täysin varmaksi hän ei sitä kuitenkaan uskalla luvata.

– Ennusteet ovat aika hyvät sen puolesta, että homma jatkuu, hän pohtii.

Neljä Ruusua

Suomalainen pop-yhtye.

Julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa vuonna 1987.

Oli tauolla 2007-2011.

Jäsenet Ilkka Alanko, Petteri" Kode" Koistinen, Jari Laakkonen ja Kari Kämäräinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu