Evira paljastaa: Brasilian kohulaitoksista tuotu Suomeen lihaa yli 18 000 kiloa

Brasilialaisista kohulaitoksista on Eviran mukaan tuotu Suomeen 18 500 kiloa lihaa. – Kuva ei liity tapaukseen.

Sirpa Repo / Arkisto

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tähän mennessä selvittämien tietojen mukaan Suomeen on tuotu tammi-helmikuussa 2017 lihaa Brasiliasta myös niistä laitoksista, jotka on yhdistetty esiin tulleisiin ongelmiin. Tarkempaa tietoa siitä, onko Suomeen tuoduissa erissä ollut huonolaatuista lihaa, ei vielä ole. Selvitystyö jatkuu.

– EU on kieltänyt kaiken lihan tuonnin 21 lihaskandaalissa paljastuneelta laitokselta. Ainakin neljällä niistä on hyväksynnät lihan tuontiin Eurooppaan, kertoo kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Tammi-helmikuussa 2017 Brasiliasta on tuotu Suomeen naudanlihaa tuoreena noin 30 000 kiloa ja pakastettuna noin 3 500 kiloa sekä siipikarjanlihaa noin 155 000 kiloa valtaosin pakastettuna. 

– Alustavasti näyttää siltä, että kaikki pakastettu naudanliha, tuoretta naudanlihaa noin 6 000 kiloa sekä pakastettua siipikarjanlihaa noin 9 000 kiloa olisi tullut Suomeen ongelmiin yhdistetyistä laitoksista. Tätä lihaa on yhteensä 18 500 kiloa. Toistaiseksi ei tiedetä, onko näissä erissä ollut elintarvikkeeksi kelpaamatonta lihaa, Evira kertoo.

Brasilialaisesta siipikarjanlihasta on tullut vuonna 2016 ja 2017 salmonellaa koskevia ilmoituksia Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisten nopean hälytysjärjestelmän RASFFin kautta. Suomeen näitä lihaeriä ei ole tuotu.  

– Yritykset toimivat Suomessa varsin vastuullisesti. Osa yrityksistä on lopettanut lihantuonnin Brasiliasta jo aiemmin tuotteissa havaitsemiensa laatuongelmien vuoksi tai kuluttajapalautteen pohjalta, toteaa johtaja Leena Räsänen Evirasta.

Lue tästä miten Evira pääsi brassilihakohun jäljille.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen