Uusi tapa rahastaa autoilijoita – pysäköinti kallistui tänään jopa 42 prosenttia Helsingissä

Tekstiviestipysäköinti Helsingissä muuttui tänään maanantaina. Jatkossa varsinaiseen parkkiaikaan lisätään aina 0,42 euroa, joka on tekstiviestin hinta.

Lukijan kuva / Patrick Wikblad

Helsingin kaupunki muutti tänään pysäköintimaksun tekstiviestijärjestelmää. Kyseessä on kaupungin palvelu, jonka toimittaa pysäköintiyritys Easy Park.

Palvelun käyttäjiä on maanantaina hämmentänyt se, että nyt tekstiviestillä voi ostaa kerrallaan vain yhden tunnin verran pysäköintiaikaa – ja hinnat ovat nousseet suhteellisesti ottaen melko huikeiksi.

Tekstiviestillä tilattu pysäköintiaika maksaa varsinaisen parkkimaksun lisäksi tekstiviestin hinnan, joka on aina 0,42 euroa. Pysäköinti veloitetaan puhelinlaskun yhteydessä.

Helsingissä on pysäköinnin osalta kolme maksuvyöhykettä, joilla jokaisella pysäköintiin lisätään tuo 0,42 euroa. Esimerkiksi kolmosalueella tunnin pysäköinti maksaa vain yhden euron, mutta tekstiviestipalvelu tuo hintaan lisää 0,42 euroa – eli siis 42 prosenttia.

Pysäköinnin voi Helsingissä edelleen maksaa myös maksukortilla, jolloin lisämaksua ei tule lainkaan. Myös maksullisia kännykkäsovelluksia on käytössä.

Helsingin kaupunki kertoo, että osa tekstiviestin korkeasta hinnasta selittyy operaattorille menevästä maksusta. 

– Helsingin pysäköintimaksuista jo noin 60 prosenttia suoritetaan mobiilipalvelun avulla. Maanantaina käyttöön otettu tekstiviestipalvelu on tarkoitettu sen lisäksi lähinnä sellaisiin tilanteisiin, joissa muut maksutavat eivät autoilijoille käy, kertoo projektipäällikkö Oskari Rantanen kaupungin pysäköinninvalvonnasta.

Rantasen mukaan maanantaina lanseeratun uuden palvelun on tarkoitus yksinkertaistaa ja yhtenäistää maksukäytäntöjä.

– Ennen pysäköijä joutui muun muassa käyttämään erillistä koodia, joka oli erilainen eri maksuvyöhykkeillä ja erilaisilla pysäköintiajoilla. Nyt ei sellaista ongelmaa enää ole, Rantanen kertoo.

Pysäköinnin maksuvyöhykkeet muuttuivat Helsingissä viime lokakuun alusta lähtien. Ydinkeskustan vyöhyke 1 laajeni aivan ydinkeskustan ympärille muun muassa Punavuoreen, Katajanokalle ja Kruununhakaan. Vyöhyke 2 puolestaan laajeni entisen vyöhykkeen 3 alueelle, eli se ulottuu nyt muun muassa Eiraan, Taka-Töölöön, Meilahteen, Vallilaan ja Hermanniin.

Pysäköinti maksaa ykkösvyöhykkeellä 4 euroa tunnilta, kakkosvyöhykkeellä 2 euroa tunnilta ja kolmosvyöhykkeellä 1 euron tunnilta.

 

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen