Makumaailma

Katuruokapioneerin menestysresepti puree – Näin Street Gastro kasvaa seuraavaksi

Pasi Hassinen ja Pertti Kallioinen ryhtyivät katuruokakauppiaiksi keväällä 2013, ensimmäisinä Helsingissä. Yhdestä ruokavaunusta kasvoi muutamassa vuodessa ravintolaketju.

Johanna Erjonsalo

Street Gastron voimakaksikolla Pasi Hassisella ja Pertti Kallioisella on tiedossa tiukka huhtikuu. Katuruokapioneeri avaa huhtikuussa ravintolat Espoon Isoon Omenaan ja Vantaan Dixiin.

Hiljaista ei ole ollut tähänkään saakka, vaikka Hassinen ja Kallioinen painottavat haluavansa kasvattaa toimintaa hallitusti ja hötkyilemättä. Premium sandwich- eli sänkkärikauppa käynnistyi vappuna 2013 Helsingin kaupungintalon vieressä autolla vedettävästä ruokavaunusta. Seuraavana vuonna hankittiin ruokarekka ja avattiin ensimmäinen ravintola Vaasankadulla.

Pian Street Gastro oli myös Albertinkadulla ja Iso Roballa, jossa ne eivät enää toimi, sekä Hietalahden hallissa ja Hernesaaren Rannassa. Viime kesänä Kampissa aloitti kolmen katuruokayrittäjän yhteinen 6k Foodmarket. Tänä vuonna Street Gastro ylitti ensimmäistä kertaa Helsingin rajan ja avasi ravintolan Tapiolan Ainoaan.

Helsingin Yrittäjät ry valitsi Street Gastron Vuoden 2017 nuoreksi helsinkiläiseksi yrittäjäksi. Palkinnon perusteluina mainittiin muun muassa ajoitus, alan sisäinen yhteistyö, innovatiivisuus sekä loistava tuote.

Toiminta on ollut ennakkoluulotonta ja rohkeaa, mutta nojannut koko ajan yrittäjien vahvaan ammattitaitoon, arvioi Helsingin Yrittäjät.

Aika moni ihmetteli, kun G.W.Sundmansin kokit vaihtoivat fine diningin voileipäkauppaan. Katuruoka oli jotain, johon oli tutustuttu vasta matkoilla ulkomailla.

Hassisen mukaan heti ensimmäisen ruokavaunukesän jälkeen kyselyjä tuli Turkua, Tamperetta ja Jyväskylää myöten.

– Päätimme edetä harkitusti ja kasvaa omalla rahalla, kertoo Hassinen.

– Kun on työskennelty pitkään ravintola-alalla, on nähty että on tärkeää pystyä pitämään tuote samanlaisena kaikkialla. Nyt olemme kypsiä kasvamaan kauemmaskin. Olemme kouluttaneet henkilökuntaa, kehittäneet tuotetta ja logistiikkaa ja löytäneet hyvät alihankkijat, Kallioinen toteaa.

Lähivuosina luvassa on lisää kovaa kasvua. Street Gastrolla on jo sopimukset Kalasataman Redin ja Pasilan Triplan kanssa.

– Redissä aukeaa syksyllä 2018 kaksi kertaa Kampin 6k:n kokoinen Foodmarket isoine terasseineen. Ja ennen sitä tulee toivottavasti vielä monta pienempää avausta, Hassinen kertoo.

Franchise-mallilla Street Gastro on nyt valmis kasvamaan myös ulos pääkaupunkiseudulta.

Yrityksen pyörittäminen on Hassisen ja Kallioisen mukaan stressaavaa ja rankkaa, mutta hienoa.

– Kun veti keittiössä törkeen pitkää päivää, mietti että tätä tekee toisen eteen. Nyt tekee pitkää päivää itselleen. Kasvuyrittäjälle jokainen päivä on erilainen.

Katuruokabuumi on Hassisen ja Kallioisen mukaan ainakin pääkaupunkiseudulla saavuttanut jo saturaatiopisteensä.

– Enää katuruoka ei ole se päällimmäinen trendi, jota tungetaan joka paikkaan. Kaikilla ensimmäisillä katuruokayrittäjillä oli sama tavoite: tehdään hyvää safkaa hyvistä raaka-aineista. Nyt normaalisnägärit ovat laittaneet renkaat alle ja tulleet torille myymään normaalikamaa, Hassinen arvioi.

Suomessa ulkomyyntikausi on niin lyhyt, että moni uusi yritys on joutunut lopettamaan. Pelkkä kesämyynti ei kanna läpi vuoden.

– Mutta ruokarekka tai vaunu on helppo tapa kokeilla ja jos konsepti toimii, voi siirtyä kivijalkaan, Hassinen toteaa.

Sänkkärikojusta ravintolaketjuksi

Street Gastro on perustettu keväällä 2013.

Pääomistajat Pasi Hassinen (s. 1982) ja Pertti Kallioinen (s. 1986).

Yhtiön toimialana on tuottaa katuruoka-, festivaaliruoka- ja catering-palveluja.

Premium sandwicheja myydään kivijalka-, kauppahalli- ja kauppakeskusravintoloissa ja tapahtumissa ruokarekasta.

Vuonna 2016 liikevaihto oli 2 miljoonaa euroa ja työntekijöitä 20–30.

Pyörittää nyt ravintoloita Harjussa, Kampissa, Hietalahdessa ja Tapiolassa.

Avaa huhtikuussa ravintolat Matinkylään ja Tikkurilaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Ruokakiesin miehet luukuttavat sänkkäreitä24.5.2013 14.14
Street Gastro, Tortilla House... suositut katuruokayrittäjät löivät hynttyyt yhteen – Kampissa avaa aivan uudenlainen ravintola30.5.2016 19.05
Oluet saa kantaa samaan pöytään – Raja-aidat nurin Kampin uudessa katuruokakeitaassa17.6.2016 14.01
Huhtikuussa rävähtää – Helsinkiläiset saavat sittenkin katuruokafestarin20.3.2017 12.16
Mennäänkö syömään Espooseen? Pian se on hyvä vaihtoehto, kun Ompun ja Ainoan ravintolamaailmat aukeavat12.3.2017 20.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu