Tämäkö tappaa avioliitot Suomessa? – Tutkija ja terapeutti eri mieltä "radanvarsisyndroomasta"

Puhuminen auttaa pysymään kartalla, mitä toisen mielessä liikkuu. Rakkaudella on kuitenkin monia kieliä. – Se että luo lumet toisen auton katolta tai keittää kupin kahvia, voi kertoa välittämisestä, Jarno Hellström sanoo.

Mia Lagström

AVIOERO Erimielisyydet eivät riko liittoa, vaan se, ettei niiden kanssa pystytä elämään, sanoo Osmo Kontula.

Avioerojen määrä on Suomessa jäänyt tasaisen korkealle tasolle. Huippuunsa erojen määrä nousi jo 1980-luvun lopussa, eikä käyrä ole sen jälkeen juuri laskenut. Tuorein tilaston on vuodelta 2015, jolloin eroon päättyi liki 14 000 avioliittoa.

Mutta mikä Suomessa tappaa liitot?

Pastori ja paripsykoterapeutti Jarno Hellström nostaa yhdeksi selittäjäksi "radanvarsisyndrooman". Sillä hän viittaa nuoriin perheisiin, jotka muuttavat pk-seudun kehyskuntiin ja jäävät siksi usein ilman perheen, suvun ja ystävien turvaverkkoa.

Erojen top10-listalla ovat Suomessa muun muassa Järvenpää, jossa eroja on 3,74 tuhatta liittoa kohden vuodessa. Keravalla luku on 3,63.

Riihimäellä luku on puolestaan 2,97 ja Hyvinkäällä 2,71, kertoi MTV:n viime vuonna tekemä selvitys.

– Puhutaan radanvarsikuntasyndroomasta. Tänne muutetaan työn perässä. Perhe ja sukulaiset jäävät muualle. Tukiverkko puuttuu, Hyvinkään ja Riihimäen seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskuksen johtava perheneuvoja ja paripsykoterapeutti Hellström selittää.

Väestöliiton tutkijaprofessori Osmo Kontulan mukaan alueellinen vertailu avioerojen suhteen on ongelmallista.

– Harvoin itse paikkakunta on syynä eroon, vaan väestörakenne. Suurten kaupunkien läheisyyteen päätyy asumaan opiskelijoita ja nuoria ja nuorten solmimat avioliitot päätyvät todennäköisemmin eroon kuin vuosikausia kestäneet liitot. Kymmenen vuoden avioliitossa eroriski on selvästi pienempi kuin lyhyemmän aikaa kestäneissä liitoissa. Suurin eroriski on 5–7 avioliittovuoden kohdalla, Kontula huomauttaa.

Myös Hellström sanoo, että mukaan ruuhkavuodet voivat olla stressaavia. Suuri osa avioeroista tulee, kun lapset ovat pieniä.

– Eron taustalla on tavalla tai toisella tapahtunut tunneyhteyden katkeaminen. Rakkaus katoaa. Syitä voi olla monia: erilaisuus, luottamuksen, kunnioituksen tai läheisyyden puute, seksiin liittyvät asiat, uskottomuus, päihdeongelma.

Itse erimielisyydet eivät Hellströmin mukaan liittoa riko – niitä on kaikissa liitoissa – vaan se, ettei erimielisyyksien ja ristiriitojen kanssa pystytä elämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mia Lagström