Puheenaihe

Raju tapaus Espoossa: Aviomies pakotti seksiin, hakkasi ja istutti perheenäitiä pöydän alla – kesti 20 vuotta

OIKEUS Espoon käräjäoikeus antaa keväällä tuomion poikkeuksellisen pitkään jatkuneessa parisuhdeväkivaltatapauksessa, jossa syyttäjä on vaatinut isälle viiden vuoden vankilatuomiota.

Nainen kärsi kotonaan lähes 20 vuotta jatkuvasta väkivallasta. Suhteen aikana syntyi kaksi lasta. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

– Kyse on eräänlaisesta perhehelvetistä, joka on viimein tullut viranomaisten tietoon, päätynyt esitutkintaan ja lopulta oikeuteen.

Näin kuvailee espoolaisnaista oikeudessa tällä viikolla salaiseksi julistetussa oikeudenkäynnissä puolustanut lakimies Markus Talvio.

Espoon käräjäoikeudessa alkoi tällä viikolla erittäin pitkään jatkuneen parisuhdeväkivaltatapaukseen liittyvä oikeudenkäynti.

Tapahtumien poikkeuksellisen raaoista yksityiskohdista kertoo muun muassa se, että haastehakemus on määrätty kokonaan salaiseksi.

Nainen saapui oikeussaliin median ja tapauksen arkaluontoisuuden vuoksi takakautta, mutta kohtasi entisen miehensä kuitenkin oikeussalissa.

Miestä syytetään kumppaninsa ja lastensa äidin pahoinpitelyistä, törkeästä pahoinpitelystä ja raiskauksista. Oikeudenkäynti koskee vuosia 2009–2014, sillä muilta osin rikokset ovat jo ehtineet vanhentua.

Syyttäjä on vaatinut miehelle erittäin ankaraa, viiden vuoden vankeusrangaistusta.

Oikeus antanee tuomionsa muutaman viikon kuluttua.

Uhrina ollut noin 40-vuotias perheenäiti kertoo eläneensä väkivallalta salattua elämää lähes 20 vuoden ajan.

Nainen kertoi MTV:lle aiemmin antamassaan haastattelussa, että väkivalta oli huutamista, potkimista, lyömistä, pöydän alla istuttamista, seisottamista alusvaatteisillaan nurkassa, hiusten repimistä sekä suostumista seksiin, jota nainen ei olisi halunnut.

– Väkivalta arkipäiväistyy, kun sitä on jatkunut tarpeeksi kauan. Läpsiminen vaihtuu nyrkillä lyömiseen ja sitten potkimiseen. Jossain kohtaa kuppi menee kuitenkin nurin ja uhrin silmät avautuvat siihen, ettei tämä olekaan normaalia, Talvio kuvailee tämän tyyppisiä tapauksia yleisellä tasolla.

Perheeseen syntyi vuosien aikana kaksi lasta. Naisen mukaan väkivalta ei kohdistunut lapsiin, jotka kuitenkin joutuivat todistamaan kotonaan jatkuvasti toiseen vanhempaan kohdistunutta henkistä ja fyysistä väkivaltaa.

Lopulta nainen sai voimia viedä asia viranomaisten tietoon, kun mies haettiin poliisivoimin kotoa.

Asian käsittely on kestänyt hävyttömän kauan."

Traumaattisista kokemuksista huolimatta nainen halusi Talvion mukaan tulla asiansa kanssa julki herättääkseen keskustelua.

– Tämä on piilorikollisuutta, josta vain vuorenhuippu on tulee viranomaisten tietoon.

Oikeudenkäynnin julkistamisella salaiseksi suojellaan yleensä muun muassa lapsia, mutta samalla se vaikeuttaa tapausten julkituloa ja antaa Talvion mukaan vääränlaista mielikuvaa siitä, kuinka paljon vastaavanlaisia tapauksia on.

– Salaus on omiaan ruokkimaan väärää mielikuvaa julkisuuteen siitä, ettei tällaista tapahtuisi. Useinhan vain vakavimmat tapaukset päätyvät julkisuuteen.

Ei pidä ummistaa silmiään, jos epäilee, tapahtuuko naapurissa jotain pahaa."

Talvio arvostelee myös tapausten hidasta käsittelyä esitutkinnasta lopulta oikeuteen.

Espoolaisäidin tapaus tuli viranomaisten tietoon jo loppuvuodesta 2014.

– Tämän asian käsittely on kestänyt hävyttömän kauan. Lähes kolme vuotta on kaikille osapuolille aivan liian pitkä aika roikkua löysässä hirressä. Pitkät käsittelyajat eivät rohkaise ketään lähteä ajamaan asiaansa eteenpäin.

Pääasiallinen syy pitkiin käsittelyaikoihin on viranomaisten, sekä poliisin että syyttäjälaitoksen, puutteelliset resurssit.

Talvio toivoo, että espoolaisäidin tapaus herättäisi myös naapurit toimimaan, mikäli havaitsevat ympäristössään väkivaltaa.

– Jokaisella on velvollisuus soittaa hätäkeskukseen ja kantaa vastuu, jos kuulee naapurista apua, huutoa tai kirkumista. Ei pidä ummistaa silmiään, jos epäilee, tapahtuuko naapurissa jotain pahaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu