Puheenaihe

Palkittu kupruileva betonikerrostalo vain yksi esimerkki rakennusongelmista – Yle: "Tekijöiltä puuttuu ammattiylpeys"

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva pitsitalo valittiin vuoden 2014 parhaaksi betonirakennukseksi. Nyt talossa on havaittu kosteusvaurioita.

Marko Huttunen / Arkisto

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevassa, Hekan omistamassa pitsitalossa huomatut kosteusvauriot eivät suinkaan ole ainutlaatuisia, vaan uusissakin rakennuksissa on havaittu vakavia vaurioita liiallisen kosteuden vuoksi. Asiasta kertoo Yle.

Jätkäsaaren pitsitalo Länsisatamankatu 23:ssa valittiin 2014 Suomen parhaaksi betonirakenteeksi.

Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Seppälä arvioi, että rakenteiden kastumistapauksia on koko Suomessa vuosittain kymmeniä ellei satoja.

Seppälän mukaan varsinaisia kosteusvaurioita ilmenee uusissa asuinrakennuksissa sekä julkisissa uudisrakennuksissa vuosittain kymmeniä. Tarkkaa tietoa yleisyydestä ei kuitenkaan ole.

Kosteusongelmia johtuu muun muassa suunnitteluvirheiden vuoksi. Vikaketju voi saada alkunsa muun muassa liian tiukoista aikatauluista. Rakennuksia ei aina myöskään käyttöönottovaiheessa säädetä oikein eikä niitä käytetä ja huolleta asianmukaisesti.

Rakennusolosuhteilla on huima merkitys lopputuloksen kannalta.

– Ne ovat voineet toimia, kun ollaan kuusikossa, mutta kun mennään merenrannalle ja noustaan kahteenkymmeneen kerrokseen, olosuhteet ovat aivan erilaiset, Seppälä muistuttaa.

Seppälän mielestä Suomessa on hyvää osaamista ja tietoa, mutta ongelmana on asenne. Joskus rakennusketjun eri tekijöiltä puuttuu ammattiylpeys.

– Onko rakentaminen ammattimaista toimintaa vai bulkkitoimintaa? Asenteeseen pitää saada muutos, Seppälä korostaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu